Scriitorul Radu Cosașu și monteuza Cristina Ionescu, omagiați la Gala Premiilor Gopo 2020

Publicat: 08 08. 2020, 00:00
Scriitorul Radu Cosașu și monteuza Cristina Ionescu, omagiați la Gala Premiilor Gopo 2020

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Scriitorul Radu Cosașu și monteuza Cristina Ionescu au primit premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate, la Gala Premiilor Gopo, la cea de-a XIV-a ediție, care a avut loc pe 29 iunie, în București.

Acesta este un remarcabil scriitor, gazetar sportiv şi de film, autorul a peste 20 de volume în care a adunat articole şi eseuri, nuvele autobiografice sau piese de teatru, şi a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei (1975), Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), Premiul Naţional pentru Literatură (2007) şi cu Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).

Scriitorul Radu Cosașu, distins cu multiple premii

În anul 1975, acesta a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei; în 1971 și 1989 – Premiul Uniunii Scriitorilor; în anul 2007 i s-a acordat Premiul Naţional pentru Literatură, iar în 2010, Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă”.

De-a lungul activității sale profesionale, a dedicat nenumărate materiale cinemaului în rubricile sale din România literarăDilema și Dilema veche, și a semnat scenariul producției regizate de Lucian Bratu, ce îi are ca protagoniști pe Margareta Pâslaru și Ștefan Iordache, „Un film cu o fată fermecătoare” (1967).

Monteuza Cristina Ionescu, respectată de industria cinematografică și iubită de generații întregi de studenți

Cristina Ionescu a colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori, operatori de imagine sau monteuri din noile generații. Unii dintre ei sunt chiar foști studenți de-ai săi, precum Cătălin Mitulescu și Marius Panduru, cu care a lucrat la „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006) – câștigând Premiul Gopo 2007 pentru „Cel mai bun montaj” – și „Loverboy” (2011), sau Eugen Kelemen, alături de care a semnat montajul filmului „La limita de jos a cerului” (2013), fiind nominalizați la Premiile Gopo 2014 în categoria „Cel mai bun montaj”.

Din filmografia Cristinei Ionescu, în care se regăsesc peste 35 de titluri, se remarcă și colaborările cu: Igor Cobileanski („La limita de jos a cerului”, 2013); Horațiu Mălăele („Nunta mută”, 2008); Alexandru Mavrodineanu („Lecția de box”, 2007); Sinișa Dragin („În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, 2001); Laurențiu Damian („Drumul câinilor”,1991); Nicolae Mărgineanu („Întoarcerea din iad”, 1983); Gheorghe Vitanidis („Burebista”, 1980).

Ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, Gala Premiilor Gopo s-a desfăşurat într-o formulă nouă, adaptată condiţiilor epidemiologice actuale, la Verde Stop Arena.