Câte litere are cel mai lung CUVÂNT din vocabularul limbii române

Publicat: 01 05. 2024, 22:59
Actualizat: 01 05. 2024, 23:29
Shutterstock

Dacă vi se pare că aveți un nume de familie prea lung, există un nume care depășește orice așteptări.

Cel mai lung nume de familie românesc

Este vorba despre Protopopitoricescovici, un nume compus din 22 de litere. Puține persoane știu care este acesta, iar pronunțarea sa poate fi o provocare. Acest nume aparține, evident, unei familii din România.

Limba Română și Cuvintele Lungi România se află pe locul trei în Europa în ceea ce privește lungimea cuvintelor.

Care este cel mai lung cuvânt?

Cel mai lung cuvânt din limba română este “Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză, care conține 44 de litere. Acest termen descrie o boală pulmonară cronică cauzată de inhalarea prelungită a pulberilor de bioxid de siliciu.

De obicei, această boală afectează muncitorii din mine, carierele de piatră, industria metalurgică, precum și cei din industria porțelanului și a sticlei. Cu toate acestea, este interesant de menționat că acest cuvânt lung nu se regăsește în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Puțini români știu că acest cuvânt a fost inventat în anii 1930 de către rebusistul american Everett M. Smith (din cadrul National Puzzlers League, New York), care dorea să stabilească un record pentru cel mai lung cuvânt, potrivit Playtech.

 

Iată și alte cuvinte lungi din limba română:

  1. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)
  2. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)
  3. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)
  4. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

Citește și: Germanii renunță la cel mai lung cuvânt din vocabularul lor, după o schimbare a legislației europene. Cum se scrie cuvântul de 63 de litere