Cea mai mare licitație de artă din istorie: 75 de lucrări, vândute cu 853 milioane de dolari

Publicat: 13 11. 2014, 11:34

Casa de licitații Christie’s a organizat miercuri cea mai mare licitație de artă din istorie, vânzând opere de artă contemporană în valoare de 853 de milioane de dolari, cele mai scumpe fiind două imagini realizate de Andy Warhol, reprezentându-i pe Elvis Presley și Marlon Brando, potrivit Reuters.

Suma obținută a depășit estimarea inițială a Christie’s, de 836 de milioane de dolari. Aceasta asta a fost cea de-a patra licitație, începând din mai 2013, în care casa Christie’s a depășit recordul pentru cea mai mare sumă obținută în cadrul unei singure licitații de artă contemporană.

Licitația foarte strânsă dintre participanți a crescut prețul lucrării „Triple Elvis (Ferus Type)” la 81,9 milioane de dolari, în timp ce lucrarea „Four Marlons” a fost adjudecată pentru 69,6 milioane de dolari. Ambele imagini au fost create de Andy Warhol, iar lucrările au făcut parte din licitația cu 80 de opere de artă contemporană dintre care doar cinci nu și-au găsit cumpărător.

Casa Christie’s estimase că lucrările semnate de Warhol vor aduce, împreună, venituri de peste 130 de milioane de dolari, o valoare care s-a dovedit a fi mică, ținând cont de competiția acerbă din cadrul evenimentului privind cumpărarea acestor opere de artă.

„Aceasta este o piață controlată de colecționari de pe tot globul, care caută doar ce este mai bun din ce este mai bun”, a declarat Brett Gorvy, responsabil, în cadrul casei de licitații, de sectorul de artă contemporană.

„Dincolo de recordurile stabilite, este vorba despre cinci, șase sau șapte cumpărători care se bat să dea 50 sau 60 de milioane de dolari pe un obiect”, a mai spus Gorvy.

O lucrare fără titlu a americanului Cy Twombly, realizată în 1970, a depășit vechiul record pentru o operă a artistului și a depășit și estimarea inițială de 35 până la 55 de milioane de dolari. Opera de artă a obținutun preț de 69,6 milioane de dolari, mai mult decât triplul recordului anterior.

De asemenea, prețurile obținute pentru lucrări de Ed Ruscha, Martin Kippenberger și Cindy Sherman au fost mai mari decât estimările inițiale, stabilindu-se noi recorduri privind valoarea de piață a lucrărilor acestor artiști, în cadrul licitației de toamnă a Christie’s.

Printre lucrările importante se mai numără „Seated Figure”, de Francis Bacon, care a obținut 45 de milioane de dolari, cu puțin sub valoarea estimată, și „Smash”, semnată de Ruscha, care a fost vândută cu 30,4 milioane de dolari, dublu față de valoarea minimă estimată.

Valorile estimate nu includ și comisionul casei de licitații, stabilit la puțin peste 12%.

În total, 11 lucrări au fost vândute cu un preț mai mare de 20 de milioane de dolari și au fost stabilite recorduri pentru 15 artiști din cei 42 ale căror opere au fost vândute.

Potrivit Christie’s, la eveniment au participat cumpărători din 43 de țări, competiția foarte mare ducându-se între colecționarii din Europa și Asia, alături de cumpărătorii americani.

Recordul precedent privind valoarea totală a operelor de artă vândute a fost stabilit de Christie’s în luna mai, când vânzările sale de artă contemporană au totalizat 745 de milioane de dolari. Însă noul record stabilit miercuri de Christie’s a crescut îngrijorările referitoare la posibilitatea ca „bula” de pe piața de artă să se spargă curând.

Licitațiile de toamnă organizate în ultimele două săptămâni de casele Christie’s și Sotheby’s au adus, în total, venituri de circa două miliarde de dolari.