Festivalul de Teatru de la Avignon beneficiază de măsuri extraordinare de securitate, după mai multe zile de proteste violente în Franţa

Festivalul de Teatru de la Avignon beneficiază de măsuri extraordinare de securitate, după mai multe zile de proteste violente în Franţa
Publicat: 05/07/2023, 14:56
Actualizat: 05/07/2023, 16:31

Festivalul de la Avignon, unul dintre cele mai mari evenimente teatrale din lume, se deschide astăzi cu un nou director, Tiago Rodrigues, și măsuri de securitate extraordinare, după mai multe zile de revolte violente în Franța, scrie euro.dayfr.com.

În fiecare iulie, Orașul Papilor este transformat într-un oraș-teatru, împărțit între „in”, festivalul oficial, și „off”, cea mai mare piață de spectacole live din Franța. Pentru cea de-a 77-a ediție, care începe pe fondul violențelor din multe dintre orașele Franței, poliția națională și municipală va desfășura „un sistem coordonat de protecție” în oraș: întărirea unităților mobile ale forțelor de ordine, securizarea zonelor pietonale, verificări aleatorii de identitate în spațiul public, patrule mai numeroase pedestre și pe bicicletă, conform prefecturii Vaucluse.

Va fi activat și un dispozitiv de bruiaj în scopul respectării interdicţiei survolului dronelor deasupra orașului Avignon şi se va recurge probabil la drone pentru supravegherea celor mai importante adunări de persoane.

Festivalul de la Avignon, unul dintre cele mai mari evenimente teatrale din lume

Festivalul de la Avignon se desfăşoară în circa 40 de locuri din oraş, dar şi extra-muros întrucât secţiunea ”off” cuprinde 140 de scene şi aproape 1.200 de companii.

Pentru prima ediţie desfăşurată sub conducerea sa, Tiago Rodrigues, succesor al lui Olivier Py, a ales pentru deschiderea festivalului ”Welfare”, un spectacol cu tentă socială, semnat de Julie Deliquet, a doua regizoare care prezintă o punere în scenă în Curtea de onoare a Palatului Papilor după Ariane Mnouchkine.

Un alt spectacol jucat în deschidere este ”G.R.O.O.V.E”, un spectacol dansant, realizat de coregraful francez Bintou Dembélé.

„Sărbătoarea teatrului nu este oarbă la nedreptăţile lumii”, spune Tiago Rodrigues, care a invitat numeroase figuri noi, unele pentru prima dată pe o scenă în Franţa.

Directorul festivalului a decis că fiecare ediţie va fi dedicată unei limbi, iar anul acesta, engleza este invitată de onoare, „ca  răspuns după Brexit”. „În momentul când sunt construite ziduri care să ne îndepărteze de prietenii noştri britanici, trebuie să construim poduri. E un fel de diplomaţie culturală”, a declarat el, precizând că după mai mulţi ani de absenţă, direcţia Festivalului de la Edinburgh va fi prezentă pentru a descoperi creaţia franceză.

Festivalul de la Avignon, ediție cu probleme

Chiar înainte de debutul festivalului, directorul portughez a trebuit să gestioneze două surprize neplăcute: anularea unui spectacol foarte aşteptat şi costul ridicat al redeschiderii unui loc emblematic al festivalului, Carriere de Boulbon, situat la circa 15 kilometri de Avignon.

Realizat în coproducţie cu festivalul, „Emigranţii”, în regia lui Krystian Lupa, a fost anulat în urmă cu o lună de Comedia din Geneva, unde ar fi trebuit să aibă loc premiera, din cauza unei confruntări între regizor, acuzat de comportamente abuzive, şi echipa tehnică.

Spectacolul a fost înlocuit cu o piesă chiar în regia lui Tiago Rodrigues. „Dacă nu l-aş fi înlocuit, ar fi reprezentat pentru Festivalul de la Avignon o pagubă financiară de peste 300.000 de euro”, a explicat Rodrigues. „Nu puteam cere artiştilor, cei mai mulţi la început de drum, să înlocuiască un spectacol în ultimul moment la Opéra Grand Avignon (cu o capacitate de 700 de locuri). Ar fi fost foarte riscant şi foarte iresponsabil”, a adăugat directorul festivalului.

A doua problemă: Carriere de Boulbon, utilizată pentru prima dată în 1985 pentru spectacolul ”Mahabharata”, de Peter Brook, şi ultima dată în 2016. Aici se va juca ”Le Jardin des délices”, un spectacol inspirat din picturile lui Hieronymus Bosch şi realizat de Philippe Quesne.

Securizarea amplasamentului împotriva incendiilor, după incendiile de anul trecut produse în regiune, au adăugat un cost suplimentar de 250.000 de euro preţului de 350.000 de euro al renovării. Locul este în acest moment ”complet securizat”.

Foto: Christophe Raynaud de Lage

CITEȘTE ȘI: Festivalul Internațional de Teatru de Stradă Bucureşti- B-FIT in the Street! începe azi în Capitală

Victor Rebengiuc: ”Sunt cel care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Este ultimul rol”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani