Festivalului Filmului European (FFE) se deschide joi, 7 mai, la București. Publicul are acces liber la toate proiecțiile

Publicat: 07 05. 2015, 18:33

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE) se deschide joi, 7 mai, la București, urmând să continue, până la finele lunii, cu proiecții la Craiova, Iași, Târgu Mureș și Hunedoara. Peste 50 de filme fac parte din agenda evenimentului în acest an.

În Capitală, FFE debutează la Cinema PRO, cu o premieră: începând cu ora 20:00,  va fi prezentat filmul „Acasă la tata”, regizat de Andrei Cohn. Pelicula prezintă povestea unui scriitor tânăr care trece printr-o criză și decide să se întoarcă în satul natal, pentru prima după moartea mamei sale. Aici întâlnește doi dintre foștii colegi de clasă: pe cel mai bun prieten din copilărie, acum însurat și cu copii, și pe fosta lui iubită din adolescență. În 24 de ore rescrie toate relațiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.

Până pe 14 mai însă, și alte filme românești vor mai fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu: „Autoportretul unei fete cuminți”, în regia Anei Lungu, „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, dar și o retrospectivă de producții semnate de Tudor Giurgiu: „Legături bolnăvicioase”, „Nunți, muzici și casete video”, „Superman, Spiderman sau Batman”, „Despre oameni și melci” și „De ce eu?„.

De asemenea, publicul va avea ocazia să vadă în cadrul FFE mai multe filme aclamate de criticii de specialitate și premiate la cele mai importante festivaluri de profil din lume.

Printre acestea află și „Ida”, în regia lui Pawel Pawlikowski, producție recompensată cu Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”, dar și „Calvarul”, regizat de John Michael McDonagh, premiat la Festivalul Internațional de la Berlin (2014), de Boston Online Critics Association, British Independent Film Awards și Irish Film Television Awards.

„Bande des filles”, regizat de Céline Sciamma, care anul trecut a deschis secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, va fi, de asemenea, proiectat la FFE. La fel și „The Cut”, în regia lui Fatih Akin, care a fost premiat la Veneția în 2014. Pelicula este inspirată de genocidul armenilor, din urmă cu o sută de ani.

„Class Enemy”, filmul slovenului Rok Bicek, se află și el pe agenda Festivalului Filmului European. Producția are la bază o poveste reală: mai mulți elevi îl acuză pe noul lor profesor de limba germană că este vinovat pentru sinuciderea unei eleve.

Festivalul Filmului European aduce în sălile de cinematograf și câteva ecranizări ale unor biografii celebre.

„Pasolini”, coproducție Franța – Belgia – Italia, este un film despre ultima zi din viața marelui cineast italian Pier Paolo Pasolini. Regizat de Abel Ferrara, filmul îi are în distribuție pe Willem Dafoe și pe Maria de Medeiros.

„Acasă la Bergman” este un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman. Producția realizată de Jane Magnusson și Hynek Pallas îl prezintă pe marele cineast suedez prin ochii unor regizori celebri: Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa și Francis Ford Coppola.

Pe lângă toate acestea, vor mai avea loc și o serie de evenimente conexe: proiecții multimedia și concerte, ateliere de educație cinematografică pentru elevi, ateliere de critică de film, un workshop de animație pentru copii și o serie de dezbateri și proiecții de film focusate pe Republica Moldova și Ucraina.

Accesul la proiecțiile de film este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, ce pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La galele de deschidere și închidere însă, accesul se face pe bază de invitație. De altfel, la unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă.

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat, astfel că, în funcție de părerile exprimate, va fi decernat și Premiul Publicului, în cadrul Galei de închidere din București, de pe 14 mai.

Caravana FFE continuă popasurile în țară până pe 31 mai: Craiova (15-17 mai), Iași (22-14 mai), Târgu Mureș (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai).

Mai multe detalii despre FFE, precum și programul complet al evenimentelor sunt disponibile aici.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene, sub egida EUNIC București.