George Banu lansează volumul „Cortina sau fisura lumii”

Publicat: 28 10. 2014, 12:02
Actualizat: 28 10. 2014, 19:15

Volumul „Cortina sau fisura lumii” al scriitorului și criticului de teatru George Banu va fi lansat marți, 28 octombrie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu din București, în prezența autorului. Acesta  va susține și o sesiune de autografe, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

La eveniment vor participa editorul Adam Biro, criticul Marina Constantinescu, George Banu și Lidia Bodea, directorul general al editurii Humanitas. De asemenea o lectură publică va fi realizată de actrița Eliza Păuna.

„Această carte s-a născut dintr-o pasiune și asta fără a fi filosof și fără a-i fi consacrat viața: cortina ca metaforă a fisurii lumii. Ea sparge unitatea și lasă să se vadă tot atât pe cât camuflează. Ea împarte ființele în actori și spectatori, nu contează că sunt ipotetici, plasați în fața unui tablou sau direct identificabili într-o sală. Cortina protejează secretul și întreține speranța într-o dezvăluire mereu posibilă”, a declarat George Banu.

Volumul „Cortina sau fisura lumii” a apărut la editura Humanitas.

George Banu este profesor la Sorbona și alte universități, este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și președinte al premiului Europa pentru teatru. De asemenea, George Banu este membru de onoare al Academiei Române. Redactor șef al revistei Alternatives théâtrales și director de colecție la editura Actes Sud, George Banu a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern și principalilor săi protagoniști, Peter Brook, Patrice Chéreau și Luc Bondy. Printre cele mai recente apariții în română se numără „Livada de vișini, teatrul nostru”, „Reformele teatrului în secolul reînnoirii”, „Shakespeare. Lumea-i un teatru”, apărute la editura Nemira, „Iubire și neiubire de teatru”, lansată la editura Polirom, și „Aproape de scenă”, apărută la editura Curtea Veche.

George Banu este doctor honoris causa al mai multor universități. A primit premiul Uniunii Teatrale din România pentru operă critică și a fost recent onorat la Cluj-Napoca de Teatrul Național, Teatrul Maghiar și Muzeul de artă. Sorbona i-a dedicat volumul omagial „Călătoriile sau orizontul teatrului”, tradus la editura Nemira, unde au semnat Peter Brook, Andrei Șerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu și Niky Wolcz.