„La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski, propunerea Republicii Moldova la Premiile Oscar pentru „Cel mai bun film străin”

Publicat: 17 10. 2014, 17:23

„La limita de jos a cerului”, debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, este eligibil pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, aceasta fiind a doua propunere pe care Republica Moldova o trimite Academiei americane, cea care decernează trofeele.

În 2013, Republica Moldova a participat pentru prima oară la premiile Oscar, pelicula propusă pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” fiind „Toți copiii Domnului/ All God’s Children”, o coproducție România/ Italia, regizată de Adrian Popovici.

„La limita de jos a cerului”, care îi are îi distribuție pe actorii Igor Babiac, Ela Ionescu, Sergiu Voloc, Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu, este propunerea Republicii Moldova la ediția din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

Filmul a fost selectat în competițiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary, Varșovia, Kiev și Cottbus, la acesta din urmă primind, anul trecut, premiul criticii internaționale – FIPRESCI.

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăște după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să își găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubește urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să își schimbe viața în bine, însă realizează curând că binele este o chestiune relativă.

Un număr record de 83 de țări sunt reprezentate în cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Academiei americane, care va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles.

„Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediția din 2015 a premiilor Oscar, fiind eligibil pentru nominalizarea la premiul Academiei de film americane.

Kosovo, Malta, Mauritania și Panama sunt reprezentate pentru prima dată în cursa pentru nominalizare, o lista scurtă conținând nouă dintre filmele eligibile urmând să fie anunțată la mijlocul lunii decembrie.

Nominalizările pentru toate categoriile premiilor Oscar, inclusiv cea dedicată filmelor străine, vor fi anunțate pe 15 ianuarie.

Printre cele 83 de filme eligibile se numără „Winter Sleep/ Kis uykusu” (Turcia), regizat de Nuri Bilge Ceylan, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2014. Cu o durată de peste trei ore, „Winter Sleep” prezintă povestea fostului actor Aydin, care administrează un hotel în centrul Anatoliei cu tânăra sa soție, Nihal, cu care are o relație furtunoasă. Cu ei locuiește și cumnata sa Necla, care suferă de pe urma unui divorț recent. Este iarnă, iar hotelul se transformă într-un adăpost, dar și într-un loc din care nimeni nu mai poate scăpa.

De asemenea, printre filmele eligibile pentru o nominalizare la Oscar se numără „Mommy”, al canadianului Xavier Dolan, despre o văduvă care își crește singură fiul violent, dar și „Deux jours, une nuit”, o dramă regizată de belgienii Jean-Pierre și Luc Dardenne, despre o tânără care trebuie să își convingă colegii de muncă să renunțe la avantajele lor pentru a nu fi concediată.

Pelicula „White God”, regizată de Kornél Mundruczó, o fabulă despre o haită de câini vagabonzi care scapă dintr-un adăpost și se revoltă împotriva omenirii, recompensată la Festivalul de la Cannes cu premiul secțiunii Un Certain Regard, este propunerea Ungariei la premiile Oscar 2015.

Totodată, Rusia este reprezentată de „Leviafan/ Leviathan”, de Andrei Zviaghințev, un lungmetraj distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 2014, care spune povestea unui mecanic dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, ce îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul localității, care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

Anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost câștigat de lungmetrajul italian „La grande bellezza”, regizat de Paolo Sorrentino.