Lansare de carte la Bookfest | ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”

Publicat: 24 05. 2023, 13:54
Actualizat: 24 05. 2023, 15:20

Considerat unul dintre cei mai gospodari primari ai Bucureștiului, Alexandru G. Donescu rămâne în istoria edililor Capitalei prin realizările sale deosebite și prin implicarea permanentă în viața comunității de pe malurile Dâmboviței. 

O adevărată incursiune punctuală în viața și activitatea notabilă a primarului Alexandru G. Donescu poate fi transpusă în realitate de cititori prin intermediul volumului ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”, apărut la Editura Vremea, colecția ”Planeta București”.

Volumul încărcat de istorie și de povestiri emoționante va fi lansat vineri – 25 mai 2023, orele 18:30 – 18:55 – în cadrul Bookfest – Salonul Internațional de Carte 2023, la Cafeneaua Literară din cadrul salonului de carte, în incinta Romexpo – pavilionul B2.

”În carte sunt cuvântările străbunicului meu, Alexandru G. Donescu, publicate de Editura Vremea în perioada interbelică. Editura aparținea băieților primarului Donescu”, a precizat Cristian Donescu, strănepotul lui Alexandru G. Donescu.

Volumul ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”, apărut la Editura Vremea

”Un primar vizionar”

Volumul ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu” este prefațat de Silvia Colfescu – ”Răsplata primarului Alexandru Donescu” – iar Cristian Donescu, strănepotul fostului primar general al Capitalei, îl caracterizează pe acesta, într-un text de suflet, drept un ”primar vizionar”.

Nepotul lui Alexandru G. Donescu, care poartă același nume, Alexandru, oferă cititorilor – în partea de început a volumului – o serie de ”Amintiri din amintiri”.

Cartea ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu” conține cuvântări ținute de primarul Alexandru G. Donescu, dar și informații detaliate despre toate realizările acestuia și repere biografice.

”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”, apărut la Editura Vremea

”Un primar cu adevărat devotat Bucureștilor”

Alexandru Donescu și-a pus amprenta asupra Bucureștilor cărora le-a fost edil în perioada 1934‑1938, iar istoria păstrează toate realizările sale, printre care pot fi amintite, printre multe altele, studiul traficului bucureștean și acoperirea Dâm­boviței cu planșeul care a contribuit la ameliora­rea circulației, desăvârșirea asanării mlaștinilor și a amenajării lacurilor Colentinei, începute de predecesorul său Dem Dobrescu, amenajarea la Herăstrău a parcului Carol al II‑lea (azi parcul Regele Mihai I) și a Muzeului Satului.

”Printre Primarii Generali a căror creativi­tate a lăsat o amprentă benefică asupra Capita­lei se numără Alexandru Donescu, cel în al cărui mandat, între 1934‑1938, printre numeroase alte înfăptuiri, se înscriu inițierea Lunii Bucureștilor, studiul traficului bucureștean și acoperirea Dâm­boviței cu planșeul care a contribuit la ameliora­rea circulației, desăvârșirea asanării mlaștinilor și a amenajării lacurilor Colentinei, începute de predecesorul său Dem Dobrescu, amenajarea la Herăstrău a parcului Carol al II‑lea (azi parcul Regele Mihai I) și a Muzeului Satului, reamena­jarea Grădinii Botanice, construirea Arcului de Triumf, inaugurarea fântânii Miorița și a Gării Regale, parcelarea cartierului Herăstrău, începe­rea lucrărilor pentru prelungirea bulevardului Brătianu până la Dâmbovița etc.

În activitatea prodigioasă a primarului Ale­xandru Donescu, printre pavări și canalizări de străzi în periferiile Bucureștilor, printre inau­gurări de școli și de biserici, printre ceremonii de punere a pietrei fundamentale la numeroase construcții noi pentru tribunale și alte instituții ale statului, își fac loc preocupări de strângere a legăturilor cu țările Europei și de promovare a prestigiului capitalei României.

O vizită a primarului Parisului la București a fost urmată de o vizită a primarului bucureștean în capi­tala Franței, bun prilej de evidențiere a dezvol­tării Micului Paris și de încurajare a legăturilor economice între cele două orașe. Un primar cu adevărat devotat Bucureștilor”, se menționează pe site-ul editurii Vremea.