Lungmetrajul „Al Doilea Joc”, de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat la Festivalul de Film de la Göteborg

Publicat: 19 01. 2015, 17:45

Institutul Cultural Român de la Stockholm este pentru cea de-a opta oară partener al Festivalului Internațional de Film de la Göteborg, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

La această ediție a festivalului, prezențele românești sunt încadrate la secțiunea Vizionări, dedicată filmelor care au schimbat modul în care este percepută cinematografia, unde va rula „Al Doilea Joc” (2014, regia Corneliu Porumboiu), și la secțiunea Europa Europa, care include pelicule cu miză politică și socială, unde documentarul „Waiting for August” (2014, regia Teodora Ana Mihai) va fi proiectat de patru ori în prezența regizoarei. Ambele filme vor fi prezentate în premieră în Suedia.

Prezentat în premieră în 2014, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, „Al Doilea Joc” este un documentar și implică o discuție între regizor și tatăl său, arbitru de fotbal, pe baza unui meci din 1988, între două dintre cele mai importante echipe ale momentului, ambele reprezentante ale unor instituții ale statului socialist, Steaua și Dinamo. Pornind de la imaginile înregistrate ale meciului, filmul descompune momentul social și politic și construiește scenarii alternative.

„Waiting for August”, debutul regizoarei de origine română, a fost distins în 2014 cu premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia, la Festivalul Internațional de Film de la Bergen, Norvegia, la Festivalul de Film Documentar Astra, Sibiu, și nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar european la European Film Awards. Dezbătând problema migrației economice, documentarul urmărește viața a șapte copii din Bacău care se gospodăresc singuri în așteptarea întoarcerii mamei lor, plecată în Italia la muncă.

Festivalul Internațional de Film de la Göteborg, înființat în 1979, este cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia și are anual peste 35.000 de spectatori, fiind un important punct de întâlnire pentru producătorii și criticii din domeniu. În ultimii ani, cinematografia românească a fost o prezență constantă în festival, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, între anii 2006 și 2014, numeroși cineaști români au vizitat festivalul pentru a se întâlni cu presa, publicul și distribuitorii internaționali.