PETIȚIE ONLINE și strigăt de ajutor. Artiștii independenți nu mai au cu ce trăi în PANDEMIE: „Când toți spun să stăm acasă, unii dintre ei riscă s-o piardă”

Publicat: 18 03. 2020, 18:50
Artiștii independenți nu mai au venituri în stare de urgență. Foto: Pixabay

Artiștii independenți cer o mână de ajutor în contextul în care România se află în stare de urgență, iar activitățile culturale au fost suspendate

Prin intermediul unei petiții, semnată până la ora transmiterii știrii de peste 5600 de persoane, artiștii independenți cer să fie tratați ca antreprenori ai propriului lor talent și să primească aceleași compensații ca antreprenorii din zona economică.

„Artiștii sunt antreprenorii propriilor talente”

„Dacă actorii, muzicienii, dansatorii din instituțiile publice stau acasă având salariul plătit, e o mare problemă în schimb cu artiștii independenți, care nu mai au din ce trăi. Ei nu au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, și rămân fără surse de venit şi fără nici o protecţie socială. Este just ca aceștia din urmă să fie tratați ca antreprenori ai propriului lor talent și să primească aceleași compensații ca cei din zona economică, deoarece utilitatea lor publică este consacrată prin Constituție (art. 33, dreptul la Cultură). Statul român trebuie așadar să-i protejeze și pe ei ca pe orice alt antreprenor (art. 31 din Decret: „Prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență”, se arată în petiția online.

„Un actor independent e, de fapt, foarte dependent”

De asemena, actorul Marius Manole trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că actorii independenți vor ajunge să nu mai aibă cu ce trăi, având în vedere că activitățile culturale sunt supendate în contextul decretării stării de urgență. Manole îi îndeamnă pe oameni să doneze în contul Fundației Calea Griviței, sau să cumpere bilete la spectacolul „Independent de chirie”:

„Cât de independent e cu adevărat un actor din sectorul teatrelor independente? Situația de acum ne arată că, de fapt, aceștia devin acum cei mai dependenți artiști. Acum când toți spun să stăm acasă, unii dintre ei riscă s-o piardă. Venitul primit după fiecare reprezentație acum s-a oprit, iar unii dintre ei se află în situația în care nu-și pot plăti chiria.”

„Zeci de ani Statul cerșește de la artiști”

Și Alin Dincă, membru al formației Trooper a vorbit despre condiția artistului în contextul actual:

„Am văzut în aceste zile multe mesaje postate de artiști. Se întreabă pe bună dreptate ce vor face ei dacă această > va dura 3, 4, 10 luni. Nu am vrut să intervin. Însă m-au > niște unii care scriau că > și >. Atunci am simțit nevoia să intervin. Cerșit înseamnă să ceri ceva fără să faci altceva la schimb. Însă aici nu se pune problema. Realitatea este că de zeci de ani statul cerșește de la artiști. Nu oferă NIMIC, însă cere cu două mâini. Să începem. Există artiști în țara asta care cotizează sume uriașe către stat. Unii de zeci de ani! Și, ce să vezi, statul nu oferă nimic la schimb. Pentru ce plătește un muzician CAS și CASS? Sunt muzicienii încadrați undeva? La ce vârstă se pensionează un chitarist? Dar un toboșar? Dar un pictor? Și, dacă la 55 de ani își pierde solistul vocea, se pensionează pe caz de boală? Și dacă nu are două luni concerte primește șomaj? Vreți să vorbim și mai exact, domnilor politicieni? Mare atenție!”.