Prima ediție necenzurată a volumului „Alte glasuri, alte încăperi”, de Truman Capote, a fost publicată la Polirom

Publicat: 23 03. 2015, 15:07

Prima ediție necenzurată a volumului „Alte glasuri, alte încăperi”, de Truman Capote, a fost publicată la editura Polirom, într-o nouă traducere realizată de George Volceanov, fiind disponibilă și în ediție digitală.

Volumul a fost publicat în colecția „Top 10+”, informează editura Polirom.

După moartea mamei, Joel Knox se duce să locuiască împreună cu tatăl lui, pe care nu l-a văzut niciodată, la un conac din vecinătatea orășelului Noon City din Alabama. La capătul unei călătorii pline de peripeții, băiatul de 13 ani descoperă că Skully’s Landing este un conac pe jumătate năruit, așezat în mijlocul unei grădini năpădite de bălării și izolat de restul lumii printr-o pădure deasă pe unde mișună jivine și năluci înfricoșătoare. Locuitorii misterioși, reali sau fantastici, care în ciuda insistențelor lui Joel se feresc să vorbească despre tatăl său și să-i spună unde se află, par să se zbată necontenit sub povara propriilor destine frânte, pierzându-și încet mințile din pricina însingurării.

„Alte glasuri, alte încăperi” este un roman hipnotic, o capodoperă care evocă admirabil peisajele cu accente gotice din inima Sudului și surprinde momentul primei revelații a unui băiat înzestrat cu o sensibilitate exacerbată asupra lumii pline de secrete a adulților, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Romanul a fost ecranizat în 1995, în regia lui David Rocksavage, avându-i în distribuție pe actorii Lothaire Bluteau, Anna Levine și David Speck.

Truman Capote, pe adevăratul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924, în New Orleans, și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Când aceasta s-a recăsătorit cu un om de afaceri cubanez, Capote s-a mutat la New York și a adoptat numele tatălui vitreg. La 17 ani și-a întrerupt studiile și s-a angajat la The New Yorker.

A început să-și publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar, în 1948, i-a apărut romanul „Alte glasuri, alte încăperi”, care s-a bucurat de un enorm succes și l-a impus în atenția criticilor ca una dintre cele mai mari speranțe ale prozei americane.

Volumele de povestiri, romanele și piesele de teatru publicate ulterior – „O vară la răscruce” (1943, roman apărut postum, în 2005; Polirom, 2006), „Arborele nopții și alte povestiri” (1949), „Harfa de iarbă” (1951), „Mic dejun la Tiffany” (1958; Polirom, 2011, 2012), „Cu sânge rece” (1966; Polirom, 2011), „Muzică pentru cameleoni” (1980; Polirom, 2009) -, dintre care multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputația și, totodată, stilul: o combinație irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic și complexitate stilistică.