Sărbătoarea mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în ziua de Sfântul Ilie / Tradiții și superstiții pe 20 iulie

Publicat: 20 07. 2022, 07:22
Sfântul Prooroc Ilie

În fiecare an, pe 20 iulie, creştinii ortodocşi sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Ilie Tesviteanul, slujitor devotat al Divinităţii, cel care prin activitatea sa misionară a readus poporul lui Israel întru credinţă şi ascultare.

Conform tradițiilor, în această zi nu este bine să faceți mai multe activități, pentru că acestea vor fi aducătoare de ghinion.

Astăzi, pe 20 iulie, nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină).

În această zi se mai cinstesc cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş taiat deasupra lor şi tot azi se duc berbecii la berbecar.

Dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile.

Potrivit tradiţiei, Sovac, tatăl lui Ilie, a văzut oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe Ilie în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Și-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria, scrie crestinortodox.ro.

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie

Se spune că Sfântul Ilie ar fi fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Rugându-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugile și i-a dăruit un car tras de cai albi și l-a făcut puternic şi biruitor în fața diavolului, potrivit site-ului traditii-superstitii.ro.

Se mai spune că dacă va ploua în ziua Sfântului Ilie, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.

Tradiția mai spune că, abia din ziua Sfântului Ilie se pot mânca nuci și mere. Iar cine consumă mere mai devreme de acea zi de sărbătoare, va atrage grindină asupra pomilor și pune în primejdie recoltele.

Cei de la sate obișnuiesc să poarte ramuri de salcie ca să fie păziți de trăsnete.

În unele regiuni din țară, oamenii se feresc să plece la drum de ziua Sfântului Ilie, pentru a nu fi loviți de fulgere.

Se mai crede că în ziua Sfântului Ilie, vrăjitoarele încep să culeagă ierburi pentru farmece. Plantele au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi.

Peste 140.000 de români îşi sărbătoresc miercuri onomastica, de Sfântul Ilie

Conform Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 103.655 de bărbaţi şi 38.946 de femei.

În ceea ce priveşte prenumele masculine sărbătorite miercuri, cel mai des întâlnit este Ilie – 91.432 de persoane, urmat de Elias – 5.100 şi Iliuţă – 3.453.

Se mai întâlnesc şi următoarele prenume masculine: Eliade – 242 de persoane, Elie – 41, Elis – 876, Ilia – 410, Uiev – 3, Ilieş – 84, Iliuş – 15 şi Lică – 1.999.

La femei, cel mai des întâlnit prenume care se sărbătoreşte de Sfântul Ilie este Ilinca – 25.156 de persoane, precum şi Lia – 6.408.

Mai sunt întâlnite prenumele feminine: Eliana – 1.239, Elis – 559, Ilia – 163, Iliana – 3.327, Ilincuţa/Ilincuta – 86, Iliuţa – 394, Lica – 1.614.