Scriitorul Adrien Bosc a fost recompensat cu marele premiu pentru roman al Academiei Franceze

Publicat: 02 11. 2014, 16:18
Actualizat: 07 04. 2019, 04:42

Remarcat de criticii de specialitate, acest roman explorează înlănțuirea de cauzalități infime care au dus la prăbușirea unui avion al companiei Air France, o aeronavă din gama Constellation, pe Muntele Redondo din Insulele Azore, în noaptea de 27 spre 28 octombrie 1949, informează AFP.

Printre cele 48 de victime s-au aflat pugilistul Marcel Cerdan, amantul celebrei cântărețe Edith Piaf, și renumita violonistă Ginette Neveu. A fost o tragedie care a marcat profund societatea franceză, iar presa din epocă a consacrat numeroase pagini celor două vedete decedate în accident.

Dar, alături de Marcel Cerdan, rugat de Edith Piaf să vină să o vadă la New York, de Ginette Neveu, de fratele ei pianist și de un genial producător de produse derivate din brandul Disney, la bord se aflau și cinci ciobani din Țara Bascilor, angajați la ferme din Far West (Vestul Îndepărtat din Statele Unite, n.r.) și o fostă modestă croitoreasă din orașul francez Mulhouse, devenită moștenitoarea unei uzine din Detroit.

Jucând rolul unui fin detectiv, combinând fapte și imaginație, distanțare și empatie, Adrien Bosc scoate la iveală aceste destine uitate, dezvăluind, pentru fiecare dintre ele, suma micilor elemente de hazard care le-au determinat să urce la bordul acelei aeronave.

Pentru acest trofeu literar prestigios, Adrien Bosc a concurat cu Mathias Menegoz, autorul romanului „Karpathia” (editura POL), și cu Minh Tran Huy, autorul romanului „Voyagezr malgré lui” (editura Flammarion). Adrien Bosc a câștigat trofeul în cel de-al treilea tur de scrutin, cu 10 voturi, în timp ce Mathias Menegoz a primit șapte voturi și Minh Tran Huy a primit un vot.

În 2013, marele premiu pentru roman al Academiei Franceze a fost atribuit scriitorului Christophe Ono-Dit-Biot, pentru romanul „Plonger”.

Premiul decernat joi de Academia Franceză deschide sezonul marilor trofee literare din Franța, un „maraton cultural” unic în lume. Cel mai prestigios și mai râvnit dintre aceste premii, Goncourt, va fi decernat pe 5 noiembrie.