Teatrul Național București a fost inaugurat, după patru ani de renovări și restaurări. Cum arată acum

Publicat: 10/11/2014, 15:45

Teatrul Național București (TNB) a fost supus unor lucrări de reabilitare și restaurare, în cadrul unei investiții de aproximativ 60 de milioane euro, iar proiectul a pornit de la necesitatea consolidării antiseismice a clădirii.

Directorul TNB, Ion Caramitru, a tăiat luni, împreună cu premierul Victor Ponta, panglica de inaugurare, la eveniment fiind prezenți fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu și fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, în mandatul cărora a fost contractat împrumutul pentru renovarea instituției, precum și fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor.

Ion Caramitru a declarat, cu prilejul inaugurării, că TNB a supraviețuit cutremurului din 1977, dar că, în urma unui incendiu la Sala Mare, în 1978, Nicolae Ceaușescu a ordonat lărgirea acestei săli de spectacole de la aproximativ 900 de locuri la peste 1.200 locuri și construcția unei loje oficiale. În acest scop, din lateralele sălii au fost scoase sisteme de rezistență antiseismică, respectiv patru diafragme cu o lățime de 80 de centimetri, care au fost înlocuite cu niște simpli stâlpi, astfel încât Sala Mare și-a pierdut acustica și vizibilitatea.

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

Potrivit directorului TNB, fosta fațadă de inspirație coreeană, în greutate de 1.400 tone, ordonată de Ceaușescu, ajunsese să se sprijine în proporție de 70% pe parcarea Hotelului Intercontinental, iar, în cazul unui cutremur de minimum 6,5 grade pe scara Richter, întregul edificiu s-ar fi prăbușit.

„Pentru mine, cel puțin, semnificativ în afară de această reconstrucție este faptul că prima demolare a unui edificiu comunist s-a produs aici”, a spus Caramitru.

TNB va avea în urma reabilitării șapte săli de spectacole, dintre care patru noi. Unul dintre aceste spații se va afla pe acoperiș, pentru reprezentații de vară, iar o sală este destinată exclusiv tinerilor, pentru a experimenta.

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

Sala Mare și-a recăpătat forma inițială, din care a dispărut loja oficială comandată de Nicolae Ceuașescu, iar, cel mai probabil, în primăvară va găzdui primul spectacol, deoarece după recepția lucrărilor, pe 30 noiembrie, constructorul mai are la dispoziție trei luni pentru ultimele finisaje.

„Primul spectacol pe scena Sălii Mari va avea loc puțin mai târziu, pentru că utilarea tehnică a scenei trebuie făcută în detaliu, există întotdeauna o perioadă de probe obligatorii, probe care sunt cerute de inspecția tehnică. Cred că pot să vă anunț de acum prima premieră, ca să zic așa, va fi un spectacol surpriză al lui Dan Puric, după celebra lucrare clasică «Înșir-te, mărgărite», a mai spus Ion Caramitru.

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

TNB va deveni, în cele din urmă, un edificiu deschis publicului larg 10-12 ore zilnic și va avea mai multe funcțiuni, pe lângă spectacole de diferite genuri publicul urmând să fie invitat în galerii de artă, expoziții, anticariat, librării, baruri și cafenele.

FOTO: Mediafax (Andreea Alexandru)

În luna mai 2010, consorțiul format din Aedificia Carpați și Romest Electronic a câștigat licitația pentru reabilitarea Teatrului Național, valoarea contractului anunțată atunci fiind de 48 de milioane de euro, fără TVA. În noiembrie 2012, premierul Victor Ponta a anunțat, după ce a inspectat șantierul, că lucrările de reabilitare și restaurare a TNB – începute în 2010 – vor fi încheiate la sfârșitul lui 2014, cu aproximativ un an întârziere față de termenul programat inițial, costurile totale ridicându-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Potrivit declarațiilor anterioare ale reprezentanților TNB, odată încheiate lucrările de reabilitare, teatrul dispune de șapte spații de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mică (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictura (286 de locuri), Sala Media și Amfiteatrul în aer liber. Sălile Teatrului Național, după încheierea lucrărilor de reabilitare, sunt rezervate atât spectacolelor permanente ale instituției, cât și spectacolelor realizate de studenți și mini-stagiunilor unor teatre invitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”