Un exemplar rar din „First Folio”, primul volum cu opere de Shakespeare, descoperit în nordul Franței

Publicat: 25 11. 2014, 17:27

Un exemplar foarte rar din „First Folio”, prima colecție cu piese de teatru scrise de William Shakespeare, publicată în 1623, a fost descoperit în nordul Franței, a anunțat marți pentru AFP bibliotecarul francez care a făcut această descoperire.

„Este cel de-al 231-lea exemplar descoperit în lume și al doilea în Franța”, a explicat Rémy Cordonnier, în vârstă de 31 de ani, bibliotecar în orașul Saint-Omer din regiunea Pas-de-Calais.

În cadrul pregătirilor pentru o expoziție despre literatura engleză, bibliotecarul francez a consultat un volum de Shakespeare (1564-1616), catalogat ca datând din secolul al XVIII-lea. Dar, foarte repede, Rémy Cordonnier, care are și un doctorat în istoria artei, a avut mari dubii în legătură cu acea datare.

„Mi-a venit în minte că ar putea fi vorba de un «First Folio» neidentificat, cu o încărcătură istorică și o valoare intelectuală foarte importantă”, a adăugat el.

Volumul ar fi putut să ajungă în Biblioteca din Saint-Omer prin intermediul englezilor, întrucât „Saint-Omer a rămas multă vreme unul dintre ultimele bastioane catolice din regiune și numeroși catolici englezi, persecutați de anglicani, și-au găsit refugiul în oraș, în special pentru a urma învățăturile iezuiților”, a adăugat el.

Deși exemplarul se află într-o stare bună de conservare, acestuia îi lipsesc totuși 30 de pagini, inclusiv aceea cu titlul, fapt care ar putea să explice motivul pentru care a rămas în uitare timp de patru secole.

Această descoperire a fost autentificată de specialistul mondial în „First Folio”, Eric Rasmussen, profesor de literatură la Universitatea Reno din statul american Nevada, venit să îl expertizeze, sâmbătă, la Saint-Omer.

„Volumele «First Folio» au o valoare cuprinsă între 2,5 milioane și 5 milioane de euro, dar acesta valorează mai puțin, pentru că îi lipsesc niște pagini”, a declarat Françoise Ducroquet, directoarea Bibliotecii din Saint-Omer.

„În orice caz, volumul nu va fi niciodată vândut, pentru că este o carte a statului, inalienabilă”, a adăugat ea, precizând faptul că volumul va fi păstrat în seiful bibliotecii, alături de alte lucrări valoroase.

Biblioteca din Saint-Omer, fost oraș-port care a avut o activitate culturală și comercială foarte importantă în Evul Mediu, deține 800 de manuscrise și 230 de incunabule, ca și o Biblie Gutenberg.