• Publicat:
  • Actualizat:
De Ce Iubesc România

DE CE IUBESC ROMÂNIA. Marius Stan, fizicianul român care a jucat în serialul „Breaking Bad”: „La nivel internațional, românii nu au nevoie de relații. Românii sunt buni”

DE CE IUBESC ROMÂNIA. Marius Stan, fizicianul român care a jucat în serialul „Breaking Bad”: „La nivel internațional, românii nu au nevoie de relații. Românii sunt buni”

„Eu nu iubesc România. Mie mi-e dragă”, spune fizicianul Marius Stan care a ajuns în America în urmă cu 15 ani, ducând după el un metru cub de cărți din care mai citește și astăzi. A lucrat alături de soția lui, Liliana, în laboratorul din Los Alamos New Mexico, în care s-a fabricat prima bombă nucleară și unde a creat și condus departamente de fizică și chimie a materialelor. Din 2010, este cercetător principal la Argonne National Laboratory și cercetător emerit la University of Chicago.

Patron de spălătorie auto în serialul „Breaking Bad”

Însă viața lui nu se desfășoară doar în laboratoare și în săli de congrese, ci are și o latură ceva mai palpitantă. Membru al Sindicatului Actorilor Americani, Marius Stan joacă în timpul lui liber în seriale de succes. Astfel, el a avut un rol episodic în „Breaking Bad”, serial răsplătit cu mai multe premii Emmy. A obținut rolul din „Breaking Bad”, din întâmplare, după ce și-a însoțit cei doi copii la un casting.

„La finalul castingului, am făcut o poză de familie care, ulterior, a fost văzută de cei din echipa serialului. Ei m-au contactat spunându-mi că sunt omul care le trebuie pentru un anumit personaj”, a povestit Marius Stan. Fizicianul și-a găsit locul în distribuție în rolul unui patron de spălătorie auto. Pentru el însă, s-a operat o schimbare în scenariu. Când au aflat că Stan este român, cei din echipa de producție au decis ca patronul de spălătorie să fie, de asemenea, de origine română, pentru a putea vorbi și în limba maternă, iar rolul să capete naturalețe și credibilitate.

Nu puțini au fost cei care au crezut că Marius Stan este actor de meserie. „Nu aveam experiență, însă, cu ajutorul celui care a creat acest serial, Vince Gilligan, și al actorului din rolul principal, Bryan Cranston, totul a ieșit foarte bine”, a spus Marius Stan.

Din apartamentul lui din Chicago, fizicianul vorbește despre lucrurile pe care le-a adus cu el din România. Copiii lui citesc și ei din metrul cub de cărți pe care tatăl lor l-a luat la plecarea din România și vorbesc fără cusur românește. Și a mai adus cu el ceva din România: două găini. „Trebuie să vă arăt găinile. Mi-au plăcut foarte mult pentru simplitatea și eleganța lor. Aceste găini îmi amintesc de sculpturile lui Brâncuși”, spune Marius Stan. Simte că are un avantaj pentru că s-a născut și a crescut în România și crede că americanii din jurul lui apreciază acest lucru. „Uneori, în discuții sunt întrebat: ‘De unde aveți acest accent? Și spun: ‘M-am născut în România și vorbesc românește. La care ei zic: ‘Oh, really?'”.

„Românii sunt buni”

Îi place să viziteze România, se uită la meciurile echipei naționale, se bucură de succesele ei și suferă atunci când pierde: „Și în ultima vreme am suferit mult”, spune fizicianul zâmbind. Crede că multe lucruri se schimbă în bine în România.

„Cel mai mult mă bucur când întâlnesc cercetători români, la conferințele științifice internaționale. Discutăm despre proiecte, despre granturi, despre integrare europeană. Am invitat câțiva dintre ei să țină prezentări și chiar să lucreze pentru puțin timp în grupul meu. Nu i-am invitat pentru că sunt români, ci pentru că sunt experți în domeniul lor. La nivel internațional, românii nu au nevoie de relații și de PR. Românii sunt buni”.

Inchide