Acești jurnaliști au relatat despre coronavirus, dar acum au dispărut. Nimeni nu îi mai găsește

Publicat: 15 02. 2020, 14:01

Sunt jurnaliști-cetățeni, care vor să prezinte „adevărul” despre ceea ce se întâmplă în Wuhan, epicentrul focarului de coronavirus din China.

Au postat videoclipuri online, au împărtășit imagini și povești dramatice din interiorul orașului în carantină care a fost practic izolat din restul țării, scrie BBC.

Acum, sunt de negăsit.

Fang Bin și Chen Qiushi erau hotărâți să împărtășească ceea ce puteau despre criză, relatând din Wuhan, capitala provinciei Hubei și transmițând ceea ce au aflat spre lume.

Drept urmare, au acumulat mii de vizualizări pe videoclipurile lor. Dar canalele lor s-au liniștit brusc, iar cei care le-au urmărit se tem că cei doi ar fi putut să dispară.

Omul de afaceri Wuhan, Fang Bin, a început să posteze videoclipuri despre focar pentru a „raporta situația reală aici”. El a încărcat primul videoclip pe 25 ianuarie pe YouTube, care este interzis în China, dar accesibil prin rețele private virtuale (VPN).

Primele sale videoclipuri – în mare parte prezentându-l conducând în jurul orașului și arătând situația în diferite locuri – a reușit puțin peste 1.000 de vizualizări. Apoi, la 1 februarie, a filmat un videoclip care a devenit viral. Clipul, care a fost vizionat de aproape 200.000 de ori, pare să arate opt cadavre îngrămădite într-un microbuz în afara unui spital din Wuhan.

Fang susține că poliția a venit la casa sa în aceeași noapte și că l-a interogat despre videoclipurile sale. El a fost ridicat, avertizat, dar în cele din urmă a fost eliberat.

Pe 9 februarie, el a postat un videoclip de 13 secunde cu cuvintele „toți oamenii se revoltă – înmânează puterea guvernului înapoi oamenilor”.

După aceea, pe contul lui de YouTube nu a mai apărut nimic.

 

Chen, un fost avocat pentru drepturile omului transformat în jurnalist video, era deja foarte cunoscut în spațiul activist. Și-a construit reputația prin acoperirea protestelor din Hong Kong din august anul trecut.

Ulterior, el a susținut că a început să fie hărțuit de autoritățile chineze. Conturile sale de socializare chineze, pe care avea mai mult de 700.000 de urmăritori, au fost eliminate. Dar nu a tăcut.

În octombrie, el a creat un cont YouTube care acum are aproximativ 400.000 de abonați. De asemenea, are peste 265.000 de urmăritori pe Twitter.

La sfârșitul lunii ianuarie, a decis să călătorească la Wuhan pentru a raporta situația care se înrăutățea.

„Voi folosi aparatul foto pentru a documenta ceea ce se întâmplă cu adevărat. Promit că nu … voi acoperi adevărul”, a spus el în primul său videoclip YouTube.

El a vizitat diferite spitale din Wuhan, analizând condițiile și vorbind cu pacienții.

Chen știa că asta îl pune în pericol. El i-a spus jurnalistului John Southworth de la BBC, la începutul acestei luni, că nu este sigur cât timp va putea continua.

„Cenzura este foarte strictă, iar conturile oamenilor sunt închise dacă shareuiesc conținutul meu”, a spus el.

Apoi, pe 7 februarie, un videoclip a fost distribuit pe contul său de Twitter – care este gestionat în prezent de un prieten – cu mama sa, care a spus că bărbatul a dispărut cu o zi înainte.

foto: YouTube.