Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor

Redactor:
Florentina Dinu
Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor
Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor

O anchetă internațională de jurnalism publicată duminică, a denunțat  sume masive de bani circuland de ani de zile prin unele dintre cele mai mari instituții bancare din lume

Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ): ”Au fost permise să curgă în și din aceste instituții financiare sume importante de bani”

„Profiturile din războaiele mortale ale drogurilor, averile delapidate din țările în curs de dezvoltare și economiile  furate  au fost permise să curgă în și din aceste instituții financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajați ai băncilor”, potrivit sondajului de la Buzzfeed News și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Ancheta, care a fost condusă de 108 organizatii de mass-media internaționale din 88 de țări diferite, se bazează pe mii de rapoarte de activitate suspectă (SAR) transmise agenției de aplicare a legii financiare a Departamentului Trezoreriei SUA, FinCEN, de către bănci din întreaga lume.

Documente, păstrate de ochii publicului

„Aceste documente, compilate de bănci, împărtășite cu guvernul, dar păstrate de vizibilitatea publicului, expun golul garanțiilor bancare și ușurința cu care criminalii le-au exploatat”, a scris presa americană Buzzfeed News, în introducerea raportului său.

Documentele se referă la circularea a  2 trilioane de dolari în tranzacții între 1999 și 2017.

Cinci bănci, artere vitale ale economiei globale, anchetate

Ancheta indică în special cinci mari bănci – JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank și Bank of New York Mellon – acuzați că au continuat să mute bunurile infractorilor, chiar și după ce au fost urmăriți penal sau condamnați pentru abateri financiare.

„Rețelele prin care banii murdari străbat lumea au devenit artere vitale ale economiei globale”, a raportat Buzzfeed News.

O bancă are maximum 60 de zile pentru a depune SAR-uri după data depistării inițiale a unei tranzacții raportabile, conform Biroului controlorului monedei al Departamentului Trezoreriei. Raportul ICIJ spunea că, în unele cazuri, băncile nu au reușit să raporteze tranzacții suspecte  ani de zile după ce le-au procesat.

SAR-urile au arătat, de asemenea, că băncile au mutat deseori fonduri pentru companii care erau înregistrate în paradisuri offshore, cum ar fi Insulele Virgine Britanice și nu cunoșteau proprietarul final al contului, se arată în raport. Personalul marilor bănci a folosit adesea căutările Google pentru a afla cine se află în spatele tranzacțiilor mari, a spus acesta.

Deutsche Bank (1.300 miliarde de dolari) și JPMorgan (514 miliarde) sunt cele două bănci cele mai preocupate de tranzacțiile suspecte (spălare de bani, corupție, criminalitate organizată, finanțarea terorismului …) efectuate între 2000 și 2017

Într-un comunicat, Deutsche Bank a declarat că dezvăluirile ICIJ erau „bine cunoscute” de autoritățile sale de reglementare. Banca a mai spus că a „dedicat resurse semnificative consolidării controalelor”, precum și concentrarea pe „îndeplinirea responsabilităților și obligațiilor”.

Printre tipurile de tranzacții evidențiate de raport: fonduri procesate de JPMorgan pentru persoane și companii potențial corupte din Venezuela, Ucraina și Malaezia; bani dintr-o schemă Ponzi care se deplasează prin HSBC; și bani legați de un miliardar ucrainean procesat de Deutsche Bank.
JPMorgan a declarat că are „mii de oameni și sute de milioane de dolari dedicați acestei lucrări importante”. „Am jucat un rol de lider în reforma împotriva spălării banilor”, a declarat banca într-un comunicat.

Ancheta a evidențiat, de asemenea, lipsa de putere a autorităților americane în reglementarea tranzacțiilor financiare murdare.

Într-o declarație, înainte de publicarea anchetei, FinCEN a spus că „divulgarea neautorizată a SAR este o infracțiune care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite”.

La originea „Panama Papers”, ICIJ a reunit o echipă de peste 400 de jurnaliști care lucrează pentru 110 organe de presă din 88 de țări, inclusiv unitatea de anchetă a Radio France și Le Monde.

 

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Patrick Cioaca nu mai exista. Ce s-a ales de baiatul Elodiei si al lui Cristian...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
Este oficial! Capitala intră în scenariul roșu. Ce s-a decis în cadrul ședintei de azi....
ULTIMA ORĂ: Vine iarna! În ce zone apar lapovița și apoi NINSOAREA în România
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ziaristul care s-a luptat cu presa, detectivii particulari, izolarea, ameninţările şi cu un colos financiar...
Inchide