Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor

Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor
Anchetă internațională. Una dintre cele mai mari instituții bancare din lume a realizat tranzacții suspecte în valoare de 2 trilioane de dolari, sfidând ordinele de spălare a banilor
Publicat: 21/09/2020, 16:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:25

O anchetă internațională de jurnalism publicată duminică, a denunțat  sume masive de bani circuland de ani de zile prin unele dintre cele mai mari instituții bancare din lume

Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ): ”Au fost permise să curgă în și din aceste instituții financiare sume importante de bani”

„Profiturile din războaiele mortale ale drogurilor, averile delapidate din țările în curs de dezvoltare și economiile  furate  au fost permise să curgă în și din aceste instituții financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajați ai băncilor”, potrivit sondajului de la Buzzfeed News și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Ancheta, care a fost condusă de 108 organizatii de mass-media internaționale din 88 de țări diferite, se bazează pe mii de rapoarte de activitate suspectă (SAR) transmise agenției de aplicare a legii financiare a Departamentului Trezoreriei SUA, FinCEN, de către bănci din întreaga lume.

Documente, păstrate de ochii publicului

„Aceste documente, compilate de bănci, împărtășite cu guvernul, dar păstrate de vizibilitatea publicului, expun golul garanțiilor bancare și ușurința cu care criminalii le-au exploatat”, a scris presa americană Buzzfeed News, în introducerea raportului său.

Documentele se referă la circularea a  2 trilioane de dolari în tranzacții între 1999 și 2017.

Cinci bănci, artere vitale ale economiei globale, anchetate

Ancheta indică în special cinci mari bănci – JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank și Bank of New York Mellon – acuzați că au continuat să mute bunurile infractorilor, chiar și după ce au fost urmăriți penal sau condamnați pentru abateri financiare.

„Rețelele prin care banii murdari străbat lumea au devenit artere vitale ale economiei globale”, a raportat Buzzfeed News.

O bancă are maximum 60 de zile pentru a depune SAR-uri după data depistării inițiale a unei tranzacții raportabile, conform Biroului controlorului monedei al Departamentului Trezoreriei. Raportul ICIJ spunea că, în unele cazuri, băncile nu au reușit să raporteze tranzacții suspecte  ani de zile după ce le-au procesat.

SAR-urile au arătat, de asemenea, că băncile au mutat deseori fonduri pentru companii care erau înregistrate în paradisuri offshore, cum ar fi Insulele Virgine Britanice și nu cunoșteau proprietarul final al contului, se arată în raport. Personalul marilor bănci a folosit adesea căutările Google pentru a afla cine se află în spatele tranzacțiilor mari, a spus acesta.

Deutsche Bank (1.300 miliarde de dolari) și JPMorgan (514 miliarde) sunt cele două bănci cele mai preocupate de tranzacțiile suspecte (spălare de bani, corupție, criminalitate organizată, finanțarea terorismului …) efectuate între 2000 și 2017

Într-un comunicat, Deutsche Bank a declarat că dezvăluirile ICIJ erau „bine cunoscute” de autoritățile sale de reglementare. Banca a mai spus că a „dedicat resurse semnificative consolidării controalelor”, precum și concentrarea pe „îndeplinirea responsabilităților și obligațiilor”.

Printre tipurile de tranzacții evidențiate de raport: fonduri procesate de JPMorgan pentru persoane și companii potențial corupte din Venezuela, Ucraina și Malaezia; bani dintr-o schemă Ponzi care se deplasează prin HSBC; și bani legați de un miliardar ucrainean procesat de Deutsche Bank.
JPMorgan a declarat că are „mii de oameni și sute de milioane de dolari dedicați acestei lucrări importante”. „Am jucat un rol de lider în reforma împotriva spălării banilor”, a declarat banca într-un comunicat.

Ancheta a evidențiat, de asemenea, lipsa de putere a autorităților americane în reglementarea tranzacțiilor financiare murdare.

Într-o declarație, înainte de publicarea anchetei, FinCEN a spus că „divulgarea neautorizată a SAR este o infracțiune care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite”.

La originea „Panama Papers”, ICIJ a reunit o echipă de peste 400 de jurnaliști care lucrează pentru 110 organe de presă din 88 de țări, inclusiv unitatea de anchetă a Radio France și Le Monde.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european