Există o țară în care a trăi mult este un lucru obișnuit. Care sunt secretele vieții îndelungate

Publicat: 11 03. 2023, 08:31

Costa Rica este un stat în care oamenii trăiesc vieți îndelungate, deși au venituri medii. Dintr-o populație de aproximativ 5 milioane de oameni, nu mai puțin de 125.662 de persoane au vârsta de peste 80 de ani, iar în 2021, 694 de indivizi împliniseră deja 100 de ani. Care este secretul lor și ce am putea învăța de la costaricani?

Cercetatorii au identificat  câteva aspecte comune ale zonelor în care se regăsesc indivizi longevivi, iar acestea sunt:

– dietă semi-vegetariană (cel putin 75 % bazată pe plante)

– activitate fizică moderată zilnică

– diete bazate pe restricția calorică

– consumul unui pahar de vin roșu zilnic

– viața și timpul petrecut în familie (mai multe generații trăiesc în imediata apropiere una de cealaltă, dacă nu în aceeași gospodărie).

Cafeaua cu proprietăți miraculoase

Într-una dintre provinciile costaricane, cunoscută ca o “zonă albastră” a longevității, peninsula Nicoya, se găsește un ingredient al longevității: cafeaua verde costaricană. Aceasta are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care sunt de aproximativ 70 de ori mai mari decât cele găsite în mod normal în cafeaua obișnuită.

Investiții importante în sănătate

Nu este de ignorat și faptul că statul costarican are unul dintre cele mai peformante sisteme de sănătate din lume deoarece a  făcut, de zeci de ani, din sănătatea publică, o prioritate. Costa Rica este cunoscută pentru serviciile și clinicile de chirurgie estetică și chirurgie plastică, unele dintre cele mai populare proceduri antiaging, urmate de terapiile anti-îmbătrânire non-invazive și de tratamentele personalizate precum substituția  hormonală și terapiile cu plasmă.

România are un program de cercetare a longevității

Și în România, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a elaborat un program numit Longevity, care promovează și susține longevitatea prin finanțarea cercetării și dezvoltării în stadiu incipient a unor soluții medicale care pot contribui la creșterea duratei de viață sănătoasă a omului și a unor facilități și servicii de gerontologie privind îmbătrânirea activă. De curând, Senatul Științific a organizat o conferință internațională de Longevitate și Gerontologie în care a prezentat cele mai noi soluții pentru încetinirea îmbătrânirii creierului. Soluțiile pe care specialiști și cercetători internaționali le-au prezintat ca și intervenții în încetinirea declinului cognitiv sunt: activități profesionale și sociale intense, exerciții fizice, stil de viață sănătos, suport familial și social. Totodată, în cadrul conferinței au fost prezentate date conform cărora persoanele care merg minim  15 minute în fiecare zi, timp de 20 de ani, au șansa de a trăi cu 16 ani mai mult decât celelalte persoane.