Cea mai MODERNĂ școală din România se află într-un… sat! Are lift, table „smart” și panouri solare

Publicat: 19 09. 2023, 15:52
Actualizat: 19 09. 2023, 16:14

Imaginile cu o școală „de ultimă generație” situată într-un sat aflat la doar 20 de kilometri de Ploiești, în imediata apropiere de DN1, s-au viralizat pe rețelele de socializare. Internauții sunt de părere că toate unitățile de învățământ ar trebui construite la aceleași standarde. Mai mult decât atât, școala e dotată cu panouri solari, fiind independentă din punct de vedere energetic. 

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, sat Potigrafu (comuna Gorgota) are dotări de ultimă generație și este prevăzută cu sală de sport și teren de sport. De altfel, este singura școală din Prahova cu lift și panouri solare.

Unitatea de învățământ, construită pe vechiul amplasament al fostei școli, a adus o schimbarea radicală – începând cu tema de proiectare, cu arhitectura peisagistică, dar și cu dotările din interiorul școlii, spun dascălii.

Unitatea de învățământ este construită de compania Verytas, firmă implicată în construcția unor imobile spectaculoase în Prahova și București.

Primarul comunei Gorgota, Ionuț Nicolae Dumitru este inginer de profesie, pasionat de tot ce înseamnă eficiență energetică, și a povestit pentru observatorph.ro că primele planuri legate de construirea unei școli noi, moderne, au apărut în 2017. Trei ani mai târziu, era semnat contractul de finanțare, iar anul școlar 2023 – 2024 a început, pentru aproximativ 300 de elevi, în școala nouă.

„Este o normalitate și consider că n-am făcut altceva decât să fac o investiție pentru învățământ, o investiție pentru viitor”, a susținut edilul, care a recunoscut că a preferat ca la construcția școlii să fie folosite ultimele tehnologii, dar în același timp a dorit să apeleze la firme românești.

Pentru ca toți elevii din comună să se bucure de noile dotări acestora li se asigură transportul cu microbuzul școlar. Mobilierul de exemplu a fost realizat de firmele mici din localitate, care s-au mobilizat exemplar.

„Învățământul este o investiție pentru viitor. Copiii reprezintă viitorul și mi se pare normal să aibă parte de tot ceea ce este mai bun. Atunci, a ieșit această școală”, a susținut Ionuț Nicolae Dumitru.

Cât privește finanțarea, aceasta a fost asigurată din trei surse: prin programul PNDL 2, de la bugetul județului și din bugetul local.

Costurile s-au cifrat la aproximativ 2 milioane de euro, din care cofinanțarea a reprezentat circa 400.000 de euro. Din acest total, alocarea de la Consiliului Județean Prahova a fost de 750.000 de lei.

Școala cu lift, gazon și mobilier

Întreaga unitatate de învățământ dispune de un sistem video performant. Din săli nu lipsesc tablele inteligente, iar unitatea deține grupuri sanitare moderne, precum și surse de apă pentru copii. Unitatea de învățământ este prevăzută cu spații tehnice, cancelarie, dar și holuri imense.

De departe însă este impresionat că unitatea de învățământ dispune inclusiv de un lift modern, de ultimă generație.

Unitatea de învățământ este prevăzută și cu panouri solare, producția estimată fiind de 60 Kw, suficient ca să asigure cantitatea necesară de energie electrică. Pe timpul verii se estimează că va exista chiar un surplus de curent care va fi livrat în rețeaua națională, iar încălzirea se realizează cu ajutorul a cinci centrale termice.

SURSA FOTO: Observatorul Prahovean