China oferă un împrumut de 1 miliard de dolari către America Latină și Insulelor Caraibe pentru acces la vaccinul său Covid-19

Publicat: 24 07. 2020, 08:30
Actualizat: 24 07. 2020, 08:32

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a anunțat miercuri un împrumut de 1 miliard de dolari acordat Americii Latine și Caraibelor pentru accesul vaccinului Covid-19 în cadrul unei adunări virtuale cu omologii săi din America Latină, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul mexican de afaceri externe.

China va desemna un împrumut de 1 miliard de dolari pentru a sprijini accesul la vaccin a Americii Latine si Caribelor

„Ministrul de externe al Chinei a spus că vaccinul dezvoltat în țara sa va fi un beneficiu public al accesului universal și că țara sa va desemna un împrumut de 1 miliard de dolari pentru a sprijini accesul [la vaccin] pentru națiunile regiunii”, se arată în declarație.

În timpul unui briefing zilnic joi, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a mulțumit Chinei după anunțul împrumutului, transmite CNN.

„Suntem foarte recunoscători pentru China- vă amintiți că am avut șansa să-i vorbesc la telefon – i-am cerut sprijin cu echipament medical, au existat multe zboruri de ajutor din partea China.”

„Întotdeauna a fost suficientă furnizarea de echipamente, medicamente, iar acum există această ofertă”, a adăugat el.

Întâlnirea virtuală de miercuri a fost condusă de ministrul afacerilor externe din Mexic, Marcelo Ebrard, și Wang Yi. Au aderat și omologii lor din Argentina, Barbados, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad și Tobago și Uruguay.

 

În fața ședinței, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat, în briefingul său zilnic, că, în timpul pandemiei, „țările din China și America Latină și din Caraibe, deși oceanele s-au separat, au stat împreună împotriva acestui dușman comun și au condus o cooperare practică și eficientă în beneficiu a tuturor oamenilor noștri „.

Cele două părți vor combate în comun pandemia

El a spus că întâlnirea va „consolida consensul dintre cele două părți privind combaterea în comun a pandemiei, a cimentării încrederii reciproce politice, a menținerii multilateralismului” și a construirii unei comunități cu un viitor comun pentru regiuni.

America Latină a devenit epicentrul pandemiei globale la sfârșitul lunii mai. O analiză CNN a datelor Universității Johns Hopkins (JHU) săptămâna trecută a descoperit că America Latină și Caraibe au suferit mai multe decese coronavirus decât SUA și Canada – deși acesta din urmă a raportat încă mai multe decese pe cap de locuitor.

Brazilia are cel de-al doilea număr cel mai mare de cazuri la nivel mondial, după SUA, cu peste 2,2 milioane de persoane infectate, conform cifrelor JHU.

Compania chineză de biotehnologie Sinovac a început un studiu de vaccin cu faza 3 în țară, alături de un alt studiu de fază 3 realizat de Universitatea Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca.

Peru, Chile și Mexic se află, de asemenea, în primele zece țări pentru cazuri confirmate, în timp ce virusul se răspândește și în Venezuela, unde s-au ridicat îngrijorări cu privire la sistemul de asistență îngrijorat al țării.

Răspunsurile guvernamentale la virus au diferit radical de-a lungul Americii Latine, cu toate acestea forța de muncă informală a regiunii și nivelurile ridicate de inegalitate sunt printre factorii care determină extinderea focarului.

Coronavirusul a adâncit, de asemenea, diferența dintre SUA și China, administrația Trump eliminându-se în mod repetat în China cu privire la răspunsul său timpuriu la virus.