Comisia Europeană a lansat procedura de infrigement împotriva Marii Britanii cu privire la proiectul de lege Brexit

Publicat: 01 10. 2020, 18:07
Comisia Europeană a lansat procedura legală împotriva Marii Britanii cu privire la proiectul de lege Brexit

Comisia Europeană a lansat proceduri legale împotriva Regatului Unit cu privire la planul guvernului de a rupe acordul de retragere a Brexit-ului.

Chiar săptămâna trecută, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o lovitură rapidă asupra Regatului Unit cu privire la amenințările sale de a renunța la anumite părți ale tratatului de retragere al UE semnat în ianuarie. Acum, repercusiunile devin realitate.

Boris Johnson a semnat tratatul la începutul anului, dar guvernul a declarat luna aceasta că va adopta o legislație care ar putea anula o parte din cele convenite, încălcând dreptul internațional.

Procedurile de „încălcare a dreptului comunitar vor fi demarate

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că procedurile de „încălcare a dreptului comunitar” vor începe imediat, începând cu o notificare formală care solicită Regatului Unit să ofere o explicație.

„Ne-am invitat prietenii britanici să elimine părțile problematice din proiectul lor de lege privind piața internă până la sfârșitul lunii septembrie”, a spus von der Leyen. „Termenul a expirat ieri.”

Londra are la dispoziție o lună pentru a răspunde scrisorii de plângere prezentate de Comisie. Executivul UE va evalua apoi răspunsul înainte de a lua în considerare acțiuni suplimentare.

Dacă Comisia consideră că răspunsul este nesatisfăcător, atunci are opțiunea de a da în judecată Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg.

Von der Leyen a spus că este „primul pas într-o procedură de încălcare a dreptului comunitar”. Un proiect de „scrisoare de punere în întârziere” a fost finalizat, ceea ce înseamnă că acțiunile în justiție sunt iminente.

Ce înseamnă acest lucru pentru un acord comercial UE-Regatul Unit

Michael Gove, ministrul britanic care se ocupă de problemele legate de ” divorțul”  Brexit, a declarat că „încă mai există diferențe” între Marea Britanie și UE în cadrul negocierilor comerciale, dar că s-au făcut unele progrese după ce a noua rundă de negocieri între cele două părți a avut loc săptămâna aceasta.

„Am făcut progrese în mai multe domenii, iar comisiile specializate se vor reuni în următoarele săptămâni, pentru a încheia lucrări ulterioare”, a declarat Gove parlamentului.

Ce a dus la acțiunea în justiție?

Luna trecută, guvernul britanic a recunoscut că, încercând să rescrie tratatul UE de ” divorț” ,ar încălca dreptul internațional.

Proiectul de lege al primului-ministru Boris Johnson, care a trecut săptămâna aceasta prin Parlament, determinând răspunsul rapid al UE, nu va lua în considerare părțile acordului pe care l-a semnat în ianuarie.

Secțiunea acordului în cauză se referă la comerțul dintre Irlanda și Marea Britanie.: Dacă va fi adoptat, va fi în deplină contradicție cu protocolul Irlanda-Irlanda de Nord” în acordul de retragere, a spus von der Leyen.

Proiectul de lege trebuie aprobat și de Camera Lorzilor din Marea Britanie, unde se așteaptă să întâmpine o opoziție puternică.

Acordul de Retragere trebuie respectat „strict”, a spus Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit.

„Implementarea completă și eficientă a Acordului de retragere va fi întotdeauna o prioritate absolută pentru (UE)”, a scris Barnier pe Twitter.

„Este rezultatul unor lungi negocieri UE-Regatul Unit și singura modalitate de a proteja Acordul de Vinerea Mare (Belfast), garantând pacea și stabilitatea pe insula Irlanda”.

UE a avertizat anterior guvernul britanic că modificările condițiilor de ieșire a Regatului Unit din UE ar putea avea consecințe grave, iar joi acele repercusiuni au făcut un pas mai aproape de a deveni realitate.