Cum poate fi nașterea naturală o experiență de neuitat?

Cum poate fi nașterea naturală o experiență de neuitat?
Publicat: 10/07/2023, 12:17
Actualizat: 10/07/2023, 12:37

Aducerea pe lume a copilului este un moment mult așteptat de viitorii părinți, cu o încărcătură emoțională extrem de mare. Pentru ca bucuria întâlnirii cu nou-născutul să fie una deplină, lipsită de evenimente neplăcute, este important ca sarcina să fie monitorizată cu atenție pe tot parcursul ei, să existe o colaborare strânsă cu medicul obstetrician care urmărește sarcina, iar gravida să fie foarte bine informată în ceea ce privește procesul nașterii și alegerea maternității.

Atunci când nu există vreun risc pentru mamă și făt, sarcina evoluând fără probleme până la final, nașterea naturală este soluția cea mai bună pentru a aduce copilul pe lume. Este un proces fiziologic firesc, care, în mod normal, se produce după 37 de săptămâni de sarcină, dar fără a depăși 42 de săptămâni. Bineînțeles, există și situații neprevăzute în care nașterea poate surveni înainte de termen, fiind vorba de o naștere prematură.

O naștere naturală implică mai multe etape, motiv pentru care viitoarea mamă trebuie să beneficieze de suport medical complet asigurat de o echipă specializată, din care să facă parte medici, moașe, anesteziști cu experiență, astfel încât să poată interveni în orice moment.

Travaliul este prima etapă a nașterii naturale. Acesta începe cu contracții ușoare ale uterului, care cresc în intensitate și se produc la anumite intervale. În tot acest timp, colul uterin se dilată treptat. Pentru ca bebelușul să poată trece din uter spre vagin, și astfel să se producă nașterea pe cale naturală, este nevoie de o dilatație a colului uterin de 10 cm. Etapa travaliului se finalizează în momentul în care dilatarea este completă și se produce nașterea propriu-zisă (a doua etapă a nașterii), finalizată cu expulzia fătului. Ultima etapă a nașterii naturale, care durează 5-30 de minute, este expulzia placentei.

Este important de știut că fiecare viitoare mamă resimte diferit aceste etape, deoarece durata și intensitatea contracțiilor în travaliu pot varia de la o gravidă la alta și chiar de la o naștere la alta. Chiar dacă în majoritatea cazurilor, nașterea naturală decurge fără probleme, există și situații în care pot apărea complicații, inclusiv în postpartum. De aceea, este recomandat ca pacientele să se informeze înainte de a alege maternitatea unde vor naște, de preferat să se opteze pentru o maternitate modernă, bine dotată, cu echipamente medicale avansate, dar și cu medici obstetricieni cu o vastă experiență. De asemenea, este recomandat să se opteze pentru o maternitate care, pe lângă secția de neonatologie, să dispună și de o secție de terapie intensivă neonatală bine echipată, astfel încât bebelușii veniți pe lume prematur sau cu diferite probleme de sănătate, să beneficieze de cele mai bune îngrijiri.

Pentru a beneficia de toate aceste facilități, o soluție optimă este achiziționarea unui pachet de naștere. La Maternitatea SANADOR, gravidele pot naște natural, dar și prin cezariană, în condiții de maximă siguranță astfel încât acest moment să devină o experiență frumoasă, de care să își amintească cu drag. Maternitatea SANADOR dispune de un bloc de nașteri cu trei săli de naștere moderne, aseptice, de o secție de neonatologie, unde bebelușii primesc cele mai bune îngrijiri, precum și de o secție de terapie intensivă neonatală foarte bine dotată, cu aparatură de ultimă generație, care asigură suportul vital și buna dezvoltare a nou-născuților prematuri și a celor cu diferite probleme de sănătate.
Pentru confort maxim, gravidele pot opta pentru rezerve single sau double, cu rooming-in pentru bebelușii lor. Totodată, dacă nașterea se declanșează mai repede, pacientele se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, care dispune de 21 de linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern