Cum se face „ciorba de burtă” de POST. Rețeta mănăstirească

Publicat: 27 04. 2024, 19:17

Luni începe cea mai severă săptămână a Postului Paștelui, cunoscută și sub denumirea de „Săptămâna Neagră” sau „Săptămâna Patimilor”.

Iar în această săptămână, postul devine mai sever, nu neapărat din punct de vedere alimentar, ci spiritual.

Este săptămâna în care creștinii marchează chinurile și moartea Mântuitorului, motiv pentru care apropierea noastră de Dumnezeu trebuie să fie mult mai puternică.

Cu toate acestea, și în ceea ce privește alimentele pe care le consumăm, trebuie să ne abținem de la a mânca produse „de dulce”, adică de origine animală.

Nu mulți reușesc să țină Postul Paștelui în totalitatea sa, dat fiind că vorbim despre cel mai strict post din anul bisericesc.

Chiar și așa, însă, putem să ne alimentăm corespunzător în această perioadă și, în același timp, să respectăm și datinile.

„Ciorba de burtă” de post. Cum se prepară

În general, românii sunt mari iubitori de ciorbe. Deși există, desigur, și ciorbe de post, una dintre preferatele noastre este, fără doar și poate, ciorba de burtă.

Dar știați că există și o variantă de post a acesteia? Sigur că da, nu conține carne, dar seamănă atât de tare cu felul original de mâncare încât aproape că nu veți putea face diferența.

O rețetă anume iese în evidență atunci când vine vorba despre înlocuirea ciorbei de burtă obișnuite cu una de post. Este vorba despre ciorba de pleurotus, o specie de ciuperci. Această ciorbă este făcută chiar și în mănăstiri în perioada postului, după cum arată Agerpres.

„Într-o cratiţă se pun la fiert în trei litri de apă ciupercile pleurotus tăiate felii subţiri. Într-un alt vas, fierbem trei morcovi, o bucată de ţelină, un păstârnac şi o ceapă, două-trei frunze de dafin şi câteva boabe de piper. Legumele se taie în bucăţi mici şi se adaugă în fiertura de ciuperci. Totul se drege cu o cremă de smântână vegetală, preparată din caju pus la umflat peste noapte şi dat în blender împreună cu câteva bucăţi de gogoşar la oţet. Se potriveşte de sare, se adaugă usturoi tocat mărunt, verdeaţă şi e gata de mâncat. Se poate acri cu puţină zeamă de lămâie. Toţi care au mâncat din această ciorbă au fost impresionaţi de gust, multora nu le-a venit să creadă că este un preparat de post. Le dăm cu bucurie reţeta tuturor celor care vor să gătească acest preparat la ei acasă. Ţinem mult la lucrurile naturale, la produsele simple şi gustoase. Pe cât se poate, încercăm să facem lucruri de casă, facem tot felul de conserve, umplem borş, facem pâine de casă. La ciorba de pleurotus ne place să punem alături o pâine mai specială, cu măsline sau cu ceapă, care este la fel de bine primită de toţi cei care ne calcă pragul”, spune părintele Alexie, fost stareț la Mănăstirea Bujoreni.

Oamenii care poposesc la Mănăstirea Bujoreni şi sunt de fiecare dată poftiţi la masă simt harul celor ce slujesc. Îşi purifică sufletul cu speranţă, credinţă şi iubire şi îşi hrănesc trupul cu bunătăţi create din lucruri simple, dar de nepreţuit, mai arată sursa citată.