Diplomatia SUA poate fi pusă în pericol pe fondul tulburărilor din Belarus

Publicat: 13 08. 2020, 01:02

Întrucât Belarus este prăbușită de o represiune guvernamentală din cauza protestelor, o victimă a tulburărilor poate fi o apăsare diplomatică națională a administrației Trump de a îmbunătăți legăturile cu Minsk, ca parte a efortului de a contracara poziția dominantă a Rusiei.

SUA, implicată în normalizarea relațiilor cu Belarus

Administrația Trump a depus un efort major pentru a normaliza relațiile cu fosta republică sovietică, în parte ca un efort pentru a împiedica Belarusul să cadă complet pe orbita Moscovei.

Cu toate acestea, odată ce SUA s-au alăturat aliaților europeni pentru a disputa rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus și a continuării protestelor și represiunilor din partea regimului „ultimului dictator al Europei” – Alexander Lukashenko – expert a declarat pentru CNN că apropieriile diplomatice cu Minsk nu sunt clare.

Candidatul opoziției din Belarus fuge în Lituania, pe fondul represiunii protestelor electorale

Candidatul opoziției din Belarus fuge în Lituania, pe fondul represiunii protestelor electorale
Luni, secretarul de stat, Mike Pompeo, a publicat o declarație prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la alegeri, spunând că „nu au fost libere și corecte”.

„Solicităm guvernului belarus să respecte drepturile tuturor belarusilor de a participa la adunarea pașnică, să se abțină de la folosirea forței și să elibereze pe cei reținuți în mod greșit. Condamnăm cu tărie violența continuă împotriva protestatarilor și detenția susținătorilor de opoziție”, a adăugat Pompeo.

Într-o conferință de presă de la Praga, diplomatul american a reiterat îngrijorările cu privire la alegeri, adăugând: „Vrem ca Belarusul să aibă libertățile pe care le solicită, care cred că sunt în interesul lor”.

Lukashenko, care a condus timp de 26 de ani, a fost sub sancțiunea SUA din 2006, după alegerile prezidențiale „care a încălcat normele internaționale și nu a fost nici liber, nici corect”, potrivit Departamentului de Stat american.

În februarie, Pompeo a devenit oficialul de cel mai înalt nivel care a vizitat Mins. El a exprimat optimismul că in ziua întâlnirilor cu oficialii, inclusiv Lukashenko, va servi „un prim pas solid către relații îmbunătățite și legături mai strânse”.

El a menționat, de asemenea, că „progresele ulterioare în aceste domenii (ale democrației și drepturilor civile) și altele sunt singura cale către ridicarea sancțiunilor americane”.

SUA a numit primul ambasador la Minsk in 2008

În aprilie, Casa Albă și-a anunțat candidatul pentru ambasadorul SUA în Belarus: Julie Fisher, ofițer de servicii de carieră din străinătate. Dacă va fi confirmat, ea va fi primul ambasador al SUA la Minsk din 2008, când guvernul belarus a expulzat ambasadorul.

„Prima componentă pentru a ne asigura că putem continua să creștem această relație” este că „nu vede pași înapoi în desfășurarea alegerilor prezidențiale”, a declarat Fisher în cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului în timpul audierii sale de confirmare săptămâna trecută.

Marți, senatorul Chris Murphy a cerut ca nominalizarea lui Fisher să fie „anulată”

În timp ce Belarusienii ies pe stradă, liderii autoritari se adună în spatele lui Lukashenko

„Trump vrea să restabilească relațiile diplomatice cu Belarus. Candidatul ambasadorului este presedinte la Senat. În momentul de față, aceasta ar fi o greșeală uriașă. S-ar părea ca o aprobare a represiunii lui Lukashenko”, a scris democratul Connecticut pe Twitter.

 

Melinda Haring, directorul adjunct al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, a susținut că tulburările din Belarus subliniază necesitatea ca SUA să aibă un trimis pe teren.

„Avem nevoie de un ambasador la Minsk. Avem nevoie de un ambasador la Minsk de multă vreme. Iar persoana care a fost desemnată, Julie Fisher, este fenomenală. Și avem nevoie de ea acum pentru a ajuta la negociere”, a spus Haring pentru CNN. „Statele Unite nu pot fi jucătoare dacă nu avem pe nimeni pe teren la Minsk.”

În luna mai, administrația a anunțat o expediere majoră de petrol american în Belarus, lucru pe care îl promova în acel moment ca întărirea „suveranității și independenței bieloruse”.

Conley a menționat că „cea mai mare parte” a strategiei americane privind apropierea de Belarus „a încercat întotdeauna să creeze diversitate energetică pentru Belarus, să încerce să o înlăture din dependența energetică rusă”, dar evenimentele din ultimele câteva zile sugerează că strategia este acum prăbușită. și va trebui să creăm o abordare diferită aici. ”

„Nu este clar cum și dacă administrația Trump își va recalibra politica, dacă această politică va fi în sincronizare cu Uniunea Europeană”, a spus ea.