Economia britanică „ar putea să nu se recupereze până în 2024”

Publicat: 28 07. 2020, 07:35
Actualizat: 07 08. 2020, 08:18

Economia britanică ar putea a reveni la dimensiunea pe care o avea înainte de criza coronavirusului dupa anul 2024, potrivit analizei EY Item Club.

EY Item Club estimează că economia va scădea cu 11,5% în acest an, mai rău decât procentajul de 8%, prevăzut în urmă cu doar o lună.

Consumatorii au fost mai precauți decât se așteptau, în timp ce investițiile comerciale reduse vor diminua creșterea, potrivit BBC.

Drept urmare, acum se așteaptă ca recuperarea economică post-coronavirus să dureze cu 18 luni mai mult decât a fost prevăzut anterior.

Cu toate acestea, se estimează că datele utile au fost puse la dispoziție recent.

„Nu este surprinzător că, fără date, că a apărut o gamă largă de opinii cu privire la performanța și perspectivele pentru economia Regatului Unit”, a declarat Mark Gregory, economist șef la Marea Britanie la EY.

Săptămâna trecută, Andy Haldane, economistul principal al Băncii Angliei, le-a spus parlamentarilor că Marea Britanie a „redus” aproximativ jumătate din căderea producției pe care a înregistrat-o în perioada maximă a blocării coronavirusului din martie și aprilie.

Luna trecută, domnul Haldane a spus că economia este „pe cale de a se redresa rapid”.

Cu toate acestea, alți economiști și-au exprimat îndoieli cu privire la potențialul unei redresări rapide a activității.

„Chiar dacă restricțiile de blocare se diminuează, precauția consumatorilor a fost mult mai accentuată decât se aștepta”, a spus Howard Archer, consilier șef economic la EY Item Club.

„Considerăm că încrederea consumatorilor este unul dintre cei trei factori cheie care pot cântări asupra economiei Regatului Unit în restul anului, alături de impactul creșterii șomajului și a nivelurilor scăzute ale investițiilor în afaceri.

„Economia britanică ar putea să treacă de punctul său scăzut, dar este din ce în ce mai probabil ca ascensiunea să fie mai lungă decât se aștepta.”

Guvernul a hotărâtsă reducă impozitele, să sprijine salariile și să ofere stimulente pentru  cheltuieli în efortul de a menține economia în mișcare.

La începutul acestei luni, cancelarul Rishi Sunak a redus TVA-ul pentru ospitalitate și a promis să plătească firmelor un bonus de 1.000 de lire sterline pentru fiecare membru al personalului menținut timp de trei luni.

Dar a recunoscut, de asemenea, că pachetul său de 30 de miliarde de lire sterline a fost criticat pentru că a ajutat anumite sectoare, cum ar fi restaurantele și turismul si le-a ignorat pe altele.

Luna trecută, Banca Angliei a declarat că va pompa 100 miliarde de lire sterline în economia Regatului Unit pentru a ajuta la combaterea încetinirii induse de coronavirus „fără precedent”.