EXCLUSIVITATE. GÂNDUL.RO publică DOCUMENTE EXPLOZIVE! Ce loturi de măști a importat din China beneficiarul licitației de la Ministerul Sănătății & cum au fost descalificate companiile statului în favoarea firmei imobiliare

Publicat: 25 06. 2020, 13:44
Actualizat: 25 06. 2020, 14:15

GÂNDUL.RO scoate la suprafață noi informații explozive despre mega-contractul pe care Ministerul Sănătății l-a dat unei firme imobiliare pentru livrarea a 115 milioane de măști. Sursele noastre arată că două dintre companiile statului, UNIFARM și SAPE, s-au înscris la licitație, dar au pierdut în favoarea ”Naguma Medical Supply” (deținută de două offshore-uri din Cipru).

UNIFARM – practic, compania Ministerului Sănătății – a fost, incredibil!, descalificată din start pentru ”ofertă neconformă”, cu toate că avea măștile pe stoc, iar SAPE a pierdut în fața ”Naguma” obținând un scor de doar 59,52 puncte față de 73,19 puncte.

În timp ce UNIFARM a arătat că deține deja măștile în stoc și le poate livra printr-un transfer imediat, SAPE (Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie din subordinea Ministerului Economiei) a făcut proba că deține întreaga cantitate de măști în depozitele din România și că o poate distribui în următoarele două zile.

Ministerul Sănătății, prin președintele Comisiei, Cristian Safta, n-a ținut cont și a declarat însă câștigătoare oferta ”Naguma”. Așa cum dezvăluiam încă de ieri, aceasta este o firmă imobiliară înființată în urmă cu opt luni, fără cifră de afaceri și având ca acționari două offshore-uri cu sediul în Cipru. Neoficial însă, în umbra firmei se află afaceristul canadian Michael Topolinski. Compania acestuia și-a adjudecat contractul cu toate că s-a angajat că livrează marfa în 7 zile, un termen, oricum, nerealist, după cum susțin ceilalți ”jucători” din piață. Public, ”Naguma” a mărturisit că ar fi început încă din aprilie să importe măști din China, cu sprijinul operatorului aerian BLUE AIR.

Numai că documente exclusive care au intrat în posesia GÂNDUL.RO arată că situația ar putea fi una EXPLOZIVĂ. ”Naguma” a importat, într-adevăr, în aprilie, din China o cantitate de măști de la ”Dongguan Esigo Electronic Technology” din Guangdong – nicidecum 115 milioane – dar, ATENȚIE!, aceste măști nu ar corespunde tipului de mască prevăzut în contractul cu Ministerul Sănătății.

Documentele obținute în exclusivitate de GÂNDUL.RO atestă faptul că ”Naguma” a importat, într-adevăr, un lot de măști din China, dar acestea figurează cu specificația ”non-medicale”

 

În documentele de însoțire a mărfii – de pe aeroportul din Shenzhen către Otopeni -, documente pe care le publicăm azi ÎN PREMIERĂ NAȚIONALĂ, se observă că aceste măști sub declarate ”dispozitiv de protecție non-medical”! Or, caietul de sarcini pregătit de Ministerul Sănătății pentru licitația în discuție prevedea clar faptul că ofertantul trebuie să livreze ”măști faciale de uz medical”.

Mai mult, reporterii speciali ai GÂNDUL.RO au aflat că ”Naguma” s-ar fi avizat la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România în data de 29 mai, ceea ce înseamnă că doar după acea dată putea importa măști medicale.

În aceste condiții, apar mai multe semne de întrebare! De ce Ministerul Sănătății a preferat să lucreze cu o firmă imobiliară, fără cifră de afaceri, fără experiență, în detrimentul companiilor statului, care aveau pe stocuri cantitatea de măști. Cu alte cuvinte, România are măști cumpărate, dar cumpără altele de la o entitate privată cu conturi deschise în Cipru. Liderul PRO România, Victor Ponta, a vorbit deja despre interese ascunse în acest caz (DETALII AICI), iar elementele descoperite de GÂNDUL.RO alimentează această suspiciune.