GÂNDUL LIVE. Medic infecționist, mesaj pentru românii din Italia, înainte de Paște

Publicat: 06 03. 2020, 14:06
Actualizat: 06 03. 2020, 14:50

This browser does not support the video element.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” din Capitală, invitat în emisiunea Gândul Live, le-a transmis românilor din Italia, afectată în totalitate de noul coronavirus, să încerce să rupă „tradiția” și să nu revină în țară de Paște anul acesta.

În contextul epidemiei actuale, Diaspora, cu precădere cea din Italia, este sfătuită să nu își facă planuri pentru a petrece Sărbătorile Pascale în țară. „Cred că e un moment când ar trebui să schimbăm, anul acesta. Adică ar trebui să încerce, dacă nu au musai nevoie să vină, atunci să nu vină”, a transmis medicul primar Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” din Capitală, la Gândul Live.

Medicul este conștient că mesajul, deși uman, ar putea să nu îi încânte pe românii obișnuiți să revină în țară de Paștele ortodox, care anunul acesta începe în data de 19 aprilie.

Medicul infecționist atrage atenția că în acest moment, toată Italia este zonă de risc.

Trei conaționali se numără printre persoanele diagnosticate pozitiv cu noul coronavirus în Italia, cel mai mare focar din Europa, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe.

Per ansamblu, în perioada Sărbătorilor Pascale şi minivacanţei de 1 Mai de anul trecut (22.04-01.05.2019), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ două milioane de persoane, din care 900.000 pe sensul de intrare în ţară şi 1.110.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 500.000 mijloace de transport. Creşterea era de 29% a traficului de persoane şi 15% a mijloacelor de transport, față de o lună obișnuită din aprilie.

„Trebuie să fim pregătiți psihologic”

Adrian Marinescu a explicat, în emisiunea Gândul Live, că specialiștii au aflat, în ultimele două luni, că noul coronavirus nu este un virus ucigaș, că cei mai mulți sunt asimptomatici sau au forme ușoare, iar în acest moment concentrarea este pe izolare și cu încercarea de a împiedica răspândirea .

„Rămâne să urmărim cazurile severe, cele mai puține, și să împiedicăm răspândirea. M-aș gândi, totuși, ca pregătire psihologică. Sigur, dacă vom avea și forme complicate, că de astea nu putem să scăpăm, la un moment dat o să existe și varianta cea mai proastă, de deces. Oriunde există mai multe cazuri, oriunde în lume, știți că există și există această situație. Se întâmplă și în gripă și în alte afecțiuni, trebuie să fim pregătiți”, a spus Adrian Marinescu.

„Suntem și calmi la Matei Balș, pentru că știm unele lucruri, pe de o parte, cred că transmitem și populației și cred că acest calm de acolo să fie în toată România. Panica nu duce decât la greșeli și nu ne ajută cu nimic”, a afirmat medicul infecționist.