Germania adoptă o strategie pentru relația cu China. MAE german: Vrem să trăim în pace, dar nu suntem naivi

Publicat: 13 07. 2023, 17:45

Guvernul german a adoptat, joi, o strategie globală pentru China, așa cum s-a angajat Olaf Scholz, la preluarea mandatului, în 2021. 

Guvernul a prezentat strategia, după discuții tensionate din cadrul coaliției de guvernământ, între Partidul Verzilor, al Annalenei Baerbock și social-democrații lui Olaf Scholz.

Documentul, de 64 pagini, indică necesitatea de a reduce riscurile de dependență economică, față de China, pe care o numește un rival sistemic.

În același timp, Berlinul transmite că țările trebuie să coopereze în privința schimbărilor climatice și a altor probleme globale.

Scopul nu este să ne deconectăm. Cu toate acestea, dorim să evităm dependențele critice în viitor. Cu noua strategie răspundem unei Chine care se schimbă și adoptă o poziție mai ofensivă. Pentru noi, se aplică următoarele: China este și va rămâne un partener, concurent și rival sistemic, a transmis Scholz, joi, într-o postare pe Twitter.


Și ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a transmis că aspectul rivalității sistemice a ieșit din ce în ce mai mult în prim-plan, în ultimii ani și că Beijingul va influența decisiv dezvoltarea lumii, mai represivă în țară și mai ofensivă în străinătate.

„China s-a schimbat și, prin urmare, politica noastră în China trebuie să se schimbe și ea”, a declarat Baerbock, citată de Associated Press.

Prezentă la summitul NATO, Baerbock a declarat, miercuri, că strategia transmite mesajul „că vrem să trăim în pace și libertate împreună cu toți partenerii din această lume, cu toate țările din această lume, dar că ”nu suntem naivi.”

Ce este inclus în strategia China?

Guvernul de la Berlin a luat în calcul faptul că dependențele Germaniei de China au căpătat o semnificație mai mare în ultimii ani, în timp ce Chină își reduce dependența de Europa. Astfel, Germania trebuie să se concentreze pe securitatea sa economică, acum.

„Companiile care devin dependente în mare măsură de piața chineză vor trebui, în viitor, să își asume riscul financiar mai mult”, a transmis Baerbock, conform sursei citate.

Este o lecție pe care Germania a învățat-o în urma războiului din Ucraina și nu dorește să repete greșelile din trecut, când depindea de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

Pur și simplu nu ne putem permite să facem a doua oară ceea ce a trebuit să facem ca urmare a războiului de agresiune rusesc, și anume să cheltuim peste 200 de miliarde de euro, în întreaga societate pentru a ne elibera de o dependență.” a mai spus ministrul Baerbock.

Conform comunicatului de presă al guvernului german, Berlinul intenționează să ajusteze listele de control al exporturilor, ca parte a unei inițiative la nivel european pentru a proteja noile tehnologii cheie. China însăși a impus recent controale la export asupra unor metale utilizate în semiconductori.

Spionajul chinez este menționat în document. remarcând că spionajul împotriva Germaniei este o problemă în creștere, „în special în spațiul cibernetic”, scrie DW.

„Ne opunem cu hotărâre oricăror activități de spionaj și sabotaj analogic și digital din partea serviciilor chineze și a grupurilor controlate de stat în și împotriva Germaniei”, se arată în comunicatul menționat.

Sursa: Facebook – Olaf Scholz