Imagine RARĂ cu Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu! Cum au fost surprinși în anul 1957

Publicat: 04/09/2023, 18:26

Pagina de Facebook a Cineclic, unde sunt distribuite numeroase imagini din perioada comunistă, a prezentat recent imagini cu Ion Iliescu (93 de ani) în anul 1957, la vârsta de 27 de ani.

Potrivit imaginilor publicate de pagina de Facebook a Cineclic, în anul 1957 a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din București „prima conferință pe țară a asociațiilor studențești”.

„Tovarășul Ion Iliescu a prezentat raportul Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești din Republica Populară România”, arăta propaganda comunistă, potrivit adevărul.ro.

În filmare, în care poate fi văzut și Nicolae Ceaușescu, se mai arată că „tovarășul Miron Constantinescu a adus conferinței salutul ComiComitetului Central al Partidului și Consiliului de miniștri”.

Potrivit Wikipedia, Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953 unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR.

În data de 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971.

În pofida acestor lucruri, în 1971, Ceaușescu, care se simțea amenințat de Iliescu, l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, fiindu-i atribuită funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974-1979).

Sursa foto: Cineclic

Revoluția din decembrie 1989, o „pată” pentru Ion Iliescu

În timpul revoluției din decembrie 1989, Ion Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale, care a preluat puterea în România.

Iliescu a fost recunoscut ca lider al FSN și, prin urmare, al autorității provizorii a statului până la alegerile din 1992.

Calitatea de lider provizoriu a statului a fost recunoscută și de Consiliul Frontului Salvării Naționale care s-a constituit ulterior din membrii FSN și ai partidelor noi create.

Ion Iliescu a fost de două ori președinte al României (1990-1996 şi 2000-2004), senator de Bucureşti (1996-2000; 2004-2008).

Acesta este inculpat în dosarul Revoluției, care a fost înaintat instanței în vara anului trecut. În acesta sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității doar trei inculpați: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus.

Sursa foto: Cineclic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Marea actriță a murit! Durere imensă: Cea mai frumoasă femeie din lume!
Răvaș misterios găsit la Mănăstirea Văratec, locul unde e îngropată Veronica Micle
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...