Infanteria Marină Română, o nouă ETAPĂ după adoptarea ”Black Sea Security Act”

Infanteria Marină Română, o nouă ETAPĂ după adoptarea ”Black Sea Security Act”
Publicat: 04/08/2023, 14:42
Actualizat: 04/08/2023, 15:58

Infanteria Marină Română este o structură a cărei importanță crește, în ultima perioadă de timp, având misiunea esențială de a apăra litoralul românesc, Delta Dunării, plus drumurile pe uscat și apă din Complexul Lagunar Razelm – Sinoe.

”Discutăm despre o unitate de bază a armatei române, dar și a flancului estic al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”, precizează istoricul Alexandru Cristian, ”despre ostași de elită care în liniște se pregătesc permanent pentru a menține un nivel ridicat de protecție a acestor zone extrem de vitale pentru țara noastră, pentru Europa dar și pentru NATO”.

Infanteria Marină Română a crescut în importanță după adoptarea Black Sea Security Act de către Congresul Statelor Unite ale Americii în data de 27 iulie 2023. Astfel, Parteneriatul Strategic este aprofundat de interesul direct în menținerea acestei zone în sfera de influența americană și de zădărnicirea expansiunii ruse.

Infanteria Marină este o structură de elită a forțelor armate române. Este o specialitate veche, iar importanța acesteia a crescut în ultima perioadă de timp datorită mișcărilor geopolitice, dar și evoluției mediului internațional de securitate. Infanteria Marină este un unicat în forțele armate române.

Mediul în care operează este plin de provocări și riscuri. Delta Dunării și zona marilor lacuri litorale – zona în care infanteria marină română are misiunea să intervină – este un unicat geografic. Această zonă întinsă pe mii de hectare este cea mai umedă zonă din Europa. O zonă cu un păienjeniș de canale, mlaștini, grinduri și chiar zone virgine, neexplorate. După fiecare inundație. harta locului se schimbă constant”, explică istoricul Alexandru Cristian.

”Istoria Infanteriei Marine se pierde în veacuri”

”Istoria Infanteriei Marine se pierde în veacuri”, mai spune istoricul Alexandru Cristian. ”Soldații lui Mircea cel Bătrân vegheau la fruntariile țării, marele domn fiind stăpân și peste Dobrogea actuală”.

Cetatea Heracleea a fost cazarma primelor infanteriști marini. Heracleea sau Cetatea Enisala a fost construită, de bizantini, în secolele X-XI, ca o fortificație medievală în scop militar și defensiv. Cetatea avea și un rol de supraveghere a drumurilor de uscat dar și a drumurilor de pe apă. A fost reconstruită la începutul secolului al-XIV-lea. Cetatea a fost construită, după unele date, de negustori genovezi,  pe un deal calcaros și, de aici, domină zona lacurilor Razim și Babadag.

Infanteria Marină a luat naștere în anii 1886-1888, când pe crucișătorul ”Elisabeta” au fost menționați primii infanteriști îmbarcați. La data de 24 ianuarie 1917 s-a înființat Batalionul de debarcare la Chilia Veche. Ulterior, s-a înființat  Corpul Infanteriștilor Marinei din Delta Dunării, un grup care era format din companii de infanteriști.

În data de 11 martie 1920 sunt înființate Apărarea Fixă Maritimă și Apărarea Fixă Fluvială. În cadrul acestor structuri au fost organizate subunități de apărare sub apă, de infanterie-observare, de transmisiuni și pioneri disolcate în posturile de observare de-a lungul litoralului și Fluviului Dunărea.

În anii următori s-a înființat Regimentul de Geniu Marină, Divizionul de Artilerie de Coastă. La data de 1 aprilie 1940 a luat naștere Batalionul de Infanterie Marină. În data de 1 mai 1941, batalionul s-a transformat în regiment de infanterie marină, având comandamentul la Brăila. În al Doilea Război Mondial au căzut la datorie 31 de infanteriști, eroi care s-au sacrificat împreună cu ceilalți eroi ai Infanteriei Române”, explică istoricul Alexandru Cristian.

După Al Doilea Război Mondial, se transformă în Grup de Infanterie Marină în anul 1948. Un deceniu mai târziu  la cererea expresă a consilierilor sovietici infanteria marină se desființează în anul 1958.

Data de 2 mai a devenit și ziua Infanteriei Marine Române

Structura de infanterie marină se va reînființa în data de 29 noiembrie 1971 și astfel ia naștere Batalionul 307 Infanterie Marină, prin desființarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la Brăila. Comandamentul acestui batalion a fost stabilit în localitatea 2 Mai din Județul Constanța.

De asemenea, explică istoricul, data de 2 mai a devenit și ziua Infanteriei Marine Române.  Ulterior Batalionul a fost redislocat în anul 1973 la Babadag. Rațiunea acestei redislocări a fost obținerea avantajelor privind poziția garnizoanei Babadag care este apropiată de Complexul Lagunar Razelm-Sinoe dar și de Delta Dunării. Datorită misiunilor și exercițiilor desfășurate de infanteria marină această structură a fost apropiată de forțele fluviale ale armatei române.

După anul 1989, infanteria marină s-a dezvoltat, s-a perfecționat și a participat activ la procesul de integrare euroatlantică. Batalionul 307 de Infanterie Marină i se acordă Drapelul de Luptă, în anul 1996, prin Decret Prezidențial. În anul 2018, Batalionul de Infanterie Marină devine, la data de 1 iunie, Regimentul 307  Infanterie Marină “Heracleea”.

Infanteriștii marini pot fi asemănați cu vânătorii de munte care cunosc zona geografică în care trebuie să lupte. Dacă potențialii vânători de munte au apărut din oamenii munților, așa și infanteriștii marini s-au născut din pescari, marinari, oameni satelor și cătunelor Deltei.

Cazarma infanteriștilor marini este Delta Dunării și zona lacurilor unde infanteriștii marini învață să se orienteze, să supraviețuiască și să ducă la bun sfârșit misiunile primite”, a mai precizat istoricul Alexandru Cristian.

Sursa foto – Regimentul 307 Infanterie Marină /Facebook

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?