Istoricul Alexandru Cristian, despre ”tulburarea geopolitică” și un Tratat de Alianță România-SUA: ”Ne îndreptăm spre o altă etapă a cooperării”

Istoricul Alexandru Cristian, despre ”tulburarea geopolitică” și un Tratat de Alianță România-SUA: ”Ne îndreptăm spre o altă etapă a cooperării”
Publicat: 10/03/2023, 12:15
Actualizat: 10/03/2023, 12:18

Invazia rusă din Ucraina a făcut ca echilibrul relativ de la granițele țării noastre sa fie pus în discuție. De asemenea în astfel de context acest conflict are un anumit risc de creștere și de polarizare. În istorie, precizează istoricul Alexandru Cristian, conflictele de la periferii au influențat și deciziile metropolei, iar ulterior au devenit conflicte în apropiere de metropolă care au dus la declinul sau dispariția acesteia.

România este parte a spațiului euro-atlantic. De asemenea, România este parte a Imperiului Mării condus de Statele Unite ale Americii, explică istoricul Alexandru Cristian.

În opinia acestuia, Imperiul Mării este un grup de state, condus de hegemonul american, care se luptă pentru a îndigui expansiunea grupului euroasiatic de putere, coagulat în jurul Federației Ruse și al  Republicii Populare Chineze.

Imperiul Mării este format din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, împreună cu dominioanele sale, Canada, Australia și Noua Zeelandă, grupul de state care formează Commonwealth-ul dar și zona reprezentată de Uniunea Europeană.

De ce l-am numit Imperiul Mării? Pentru că liderul acestui grup de state este prin excelență o putere thalassocratică. În prezent, Statele Unite ale Americii se luptă pentru a deține hegemonia cosmotelurocratică, dominația supremă pe suprafața Pământului, a mărilor și oceanelor, dar și a spațiului”, precizează istoricul Alexandru Cristian.

SUA și ”cavalcada geostrategică rusă”

În anii Parteneriatul Strategic, în data de 11 iulie 1997, data lansării Parteneriatului Strategic, România și-a sporit capabilitățile de apărare cu ajutorul Statelor Unite ale Americii, dar și puterea americană a sporit în Zona Extinsă a Mării Negre.

Proiecția puterii americane a fost folosită pentru descurajarea revirimentului geopolitic al Federației Ruse, dar și pentru oprirea centurii de foc pe care Federația Rusă a creat-o de la Kaliningrad până în Siria, portul Tartus.

Statele Unite ale Americii doresc să construiască o Cortină de Oțel, un coridor compus din statele situate între Marea Baltică și Marea Mediterană, pentru  a opri cavalcada geostrategică rusă.

Cooperarea în domeniul intelligence-ului, dar și a terorismului, a fost extrem de benefică pentru țara noastră și a fost un alt pilon solid al Parteneriatului Strategic. Extinderea Parteneriatul Strategic în alte domenii de cooperare, cum ar fi cel economic, cultural, științific, social este necesară dezvoltării țării noastre și creșterii capacității strategice a țării noastre.

Am avut contacte comerciale, ne-am permanentizat relațiile, am fost aliați fără alianță ( după definiția dată de prof. Ion Stanciu ) în Primul Război Mondial, am avut relații bune în perioada comunistă și am culminat cu Parteneriatul Strategic. După Parteneriatul Strategic a apărut Declarația Comună, care a întărit și mai mult Parteneriatul. Logica evenimențială istorică ne spune că ne îndreptăm spre o altă etapă a cooperării și anume cea a formalizării și a instituționalizării Parteneriatului Strategic. Acum, la peste  sfert de secol și la peste un deceniu de la Declarația Comună, cred cu tărie că forma pe care relația bilaterală româno-americană trebuie să o aibă în vedere este negocierea, semnarea și ratificarea unui Tratat de Alianță”, mai precizează istoricul Alexandru Cristian.

”Rezultatul efortului depus de întregul aparat administrativ al țării noastre, dar și de administrația americană”

Un tratat solid de cooperare și alianță între Statele Unite ale Americii și România ar reprezenta culminarea bunelor relații bilaterale și ar fi un mesaj puternic pentru partenerii noștri din Uniunea Europeană și Organizația Alianței Tratatului Atlanticului de Nord, argumentează istoricul.

Dacă Federația Rusă a invadat Ucraina provocând un conflict militar care debalansează puternic Regiunea Mării Negre, dacă Federația Rusă și-a dezvoltat mecanisme de A2AD, Anti-Acces/Area Denial, prin construirea unor capabilități în Marea Neagră, ”țara noastră nu poate riposta decât prin strângerea relației bilaterale româno-americane dar și a păstrării angajamentelor în Uniunea Europeană și NATO”.

Un tratat de cooperare și alianță care să formalizeze domenii de cooperare și schimb la nivel de educație, cercetare, ecologic, turism, antreprenoriat, alături de excelentele relații la nivel militar-strategic dintre ambele state. Desigur că necesită mult efort și timp pentru această realizare care, în opinia mea, este posibilă și reprezintă rezultatul efortului depus de întregul aparat administrativ al țării noastre, dar și de administrația americană.

Nu este o prognoză sau o predicție, în prezent a ajuns să fie un instrument necesar pentru supraviețuirea statală a țării noastre, ceea ce va însemna un nou moment Snagov (n.red.4-5 aprilie 2003 – Reuniunea informală a primilor miniştri din cele şapte state invitate să adere la NATO, Snagov, România)”, încheie istoricul Alexandru Cristian.


Citește și:

EXCLUSIV | Organizația ”Memorialul Ocnele Mari” cere, în instanță, demolarea controversatului monument al ”eroilor” fostei Securități: ”Un pios omagiu celor peste 2 milioane de români care au fost încarcerați în perioada 1948-1989”

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

EXCLUSIV VIDEO | Tablou dezolant pe șantierul ”Elie Saab Towers”. Proiectul futurist anunțat de designerul libanez Elie Saab & compania Metropolitan, controlată de afaceriștii care au ”otrăvit” Popești-Leordeni cu dejecții, e încă în faza de ”schelet”!

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață