Mihai Răzvan Ungureanu, la GÂNDUL LIVE, despre Hidroelectrica și băieții deștepți din energie: „Formula de negociere a fost foarte amplă” VIDEO

Publicat: 20 07. 2012, 15:20
Actualizat: 30 07. 2014, 14:43

This browser does not support the video element.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la gândul LIVE că Guvernul pe care l-a condus a căzut cu câteva zile înainte ca negocierile autorităților cu așa-numiții băieți deștepți din energie să se încheie.

„Guvernul a căzut cu câteva zile înainte ca negocierile să se închidă pe o formulă de preț care ajunsese să reprezinte minimul derizabil de noi și maximul posibil din partea traderilor privați, urmând să redeschidem negocierile în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Ungureanu la gândul LIVE.

El a precizat că în acea perioadă Consiliul Concurenței desfășura cercetări ample la nivelul traderilor privați, la capătul cărora „ar fi fost surprize extrem de plăcute pentru finanțele statul român în general”.

Întrebat dacă autoritățile au luat în calcul rezilierea contractelor cu băieții deștepți din energie, Ungureanu a răspuns afirmativ. „Bineînțeles. Problema nu a fost rezilierea de la bun început. Am lucrat consolidat pe echipe de negociere complexe, a fost prima dată în istoria raporturilor dintre Hidroelectrica și traderii privați când formula de negociere a fost foarte amplă, cuprinzând nu doar reprezentanții Hidroelectrica sau ai Ministerului, ci și nenumărate instituții direct interesate să participe la dezbateri”, a conchis fostul premier.

În legătură cu prețul benzinei, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că în cadrul negocierilor care au avut loc la Ministerul Economiei cu firmele mari din domeniu, deși nu se ajunsese la un punct de vedere comun, discuțiile se îndreptau către o asemenea direcție.

„Nu se ajunsese la un punct de vedere comun al tuturor firmelor mari din România, dar ne îndreptam către acel punct. Acela ar fi fost momentul T zero, de la care se putea porni în transparentizarea compunerii prețului și in negocierile ulterioare privind dinamica preturilor”, a conchis Ungureanu.