Ministrul de Externe al Chinei a acuzat SUA că este „cel mai mare factor dăunător în relațiile internaționale”

Publicat: 31 07. 2020, 18:35
Ministrul de Externe al Chinei a acuzat SUA că este „cel mai mare factor dăunător în relațiile internaționale”. FOTO: Reuters

Țările nu ar trebui să fie obligate să ia parte la rivalitatea crescândă dintre China și Statele Unite, a declarat ministrul chinez de Externe pentru omologul său indonezian.

SUA,  „cel mai mare factor dăunător în relațiile internaționale

Wang Yi a acuzat SUA că este „cel mai mare factor dăunător în relațiile internaționale” și a spus ministrului indonezian de externe, Retno Marsudi, că cele două țări ar trebui să lucreze împreună pentru a se recupera după pandemia Covid-19.

Întâlnirea lor video, care a avut loc joi, a venit pe fondul tensiunilor în creștere asupra Mării Chinei de Sud și a urmat declarația Washingtonului potrivit căreia afirmațiile Beijingului asupra apelor importante din punct de vedere strategic sunt „ilegale”, potrivit Reuters.

SUA, actor relevant în stârnirea Opoziției

Wang a acuzat SUA că a stârnit Opoziția ideologică, ceea ce „nu este un fenomen normal în relațiile internaționale și nici modul în care ar trebui să fie în interacțiuni între țări”.

„Fiind singura superputere a lumii, SUA nu a abandonat doar responsabilitățile și obligațiile internaționale pe care ar trebui să le asume, dar a impus sancțiuni unilaterale împotriva altor țări fără nicio bază în dreptul internațional”, a declarat Wang pentru Marsudi, potrivit ministerului chinez de externe .

„A devenit cel mai mare factor dăunător din relațiile internaționale actuale.”

Beijingul a căutat să își consolideze relațiile cu vecinii din Asia de Sud-Est ca parte a eforturilor de a împiedica formarea unei coaliții ostile.

Beijingul susține că majoritatea părților Mării Chinei de Sud se află sub controversata sa „linie de nouă linii”, iar patru membri ai Asociației Națiunilor Asiatice de Sud-Est – Vietnam, Malaezia, Filipine și Brunei – au pretenții suprapuse cu China.

Deși Indonezia nu este reclamantă în disputele de la Marea Chinei de Sud, Jakarta s-a confruntat deseori cu Beijingul asupra drepturilor de pescuit din jurul insulelor Natuna, deținând pescarii chinezi.

Zonele maritime ale Mării Chinei de Sud, disputate

Miercuri, Malaezia i-a spus lui Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, că a respins „pretențiile Chinei asupra drepturilor istorice sau a altor drepturi sau jurisdicții suverane, cu privire la zonele maritime ale Mării Chinei de Sud, cuprinse în partea relevantă a „linie cu nouă linii”.

Joi, Wang a declarat pentru Marsudi că China și Asean ar trebui să continue să impulsioneze pentru a ajunge la o concluzie rapidă la discuțiile privind un cod de conduită pentru Marea Chinei de Sud, în timp ce „păstrează o comunicare strânsă și gestionează în mod corespunzător litigiile… pentru a proteja în comun pacea și stabilitatea pe termen lung. în regiunea”.

El a solicitat, de asemenea, o cooperare economică mai strânsă și a spus că ar trebui reluate lucrările pentru o legătură feroviară de mare viteză între Jakarta și Bandung, suspendată de la începutul pandemiei Covid-19.
Ulterior, Marsudi a replicat că a avut „o discuție deschisă” cu Wang cu privire la cooperarea Covid-19, aranjamentele de călătorie, problemele regionale și tratamentul echipajelor de pescuit indoneziene.

Mai mulți marinari indonezieni au murit pe navele chineze în acest an, inclusiv un tânăr de 20 de ani al cărui cadavru a fost găsit pe o barcă care a fost confiscată de autoritățile indoneziene la începutul acestei luni.

Cele două țări colaborează, de asemenea, pentru a dezvolta un vaccin contra Covid-19. Guvernul indonezian a anunțat anterior că compania sa farmaceutică de stat Bio Farma a colaborat cu compania chineză Sinovac.
Potrivit presei locale, 1.620 de voluntari din Indonezia s-au prezentat să participe la un proces de vaccin în stadiul trei, care va fi realizat de Bio Farma și Universitatea din Padjadjaran din Java de Vest.