„Misiune Imposibilă”. Cărțile rare, în valoare de milioane de euro, furate de români, au fost returnate proprietarilor

„Misiune Imposibilă”.  Cărțile rare, în valoare de milioane de euro, furate de români, au fost returnate proprietarilor
Chatsworth House, Bakewell, Regatul Unit. Foto: caracter ilustrativ
Publicat: 11/11/2020, 17:29

Cărți rare în valoare de peste 3,3 milioane de dolari, furate în Londra de o un grup de români, în 2017, au fost înapoiate proprietarilor lor. Grupul de 12 infractori români a organizat jaful meticulos, demn de un film de acțiune. 

Cărțile antice, considerate a avea o semnificație culturală internațională, includ lucrări ale omului de știință englez Isaac Newton și ale artistului spaniol Francisco Goya, a declarat poliția metropolitană.

Bărbații, care au fost arestați în Marea Britanie luna trecută, au fost denumiti „banda Misiunea Imposibil” de către presa din Marea Britanie datorită tehnicii lor acrobatice, care amintește de o scenă celebră din filmul din 1996 în care Tom Cruise este coborât într-o boltă pe o frânghie .

Presa britanică scria despre sentinele date luna trecută grupului de români care a furat 200 de cărţi şi manuscrise rare, numindu-i ”conducătorii unei rețele criminale românești (Misiune imposibilă)”. Acestia  au sustras cărți „de neînlocuit” în valoare de 3,3 milioane de lire sterline si au fost  condamnati pentru mai bine de 23 de ani.

Patru opere, în continuare dispărute

Potrivit Digi24, după ce cărţile au fost descoperite ascunse în subsolul unei case din județul Neamț, ele au fost transportate luna trecută la Biblioteca Naţională din Bucureşti, unde patru dintre cei cinci proprietari ai lor au venit pentru a le recupera.

Polițiștii britanici au precizat însă că 83 dintre opere au suferit unele stricăciuni, cauzate de apa și umiditatea din locul unde au fost ascunse.

Însă, patru dintre opere sunt în continuare de negăsit, iar polițiștii britanici fac apel la cei care au informații să îi contacteze, relatează.

Unul este un manuscris luminat aparținând pictorului Attavante degli Attavanti, publicat în nordul Italiei, în anul 1480, estimat la circa 24.000 de lire sterline.

Apoi, un album de fotografii făcute în China și publicate în anul 1920, în valoare de circa 1.500 de lire sterline, dar și o colecție de fluturi presați, de estimată la aproximativ 4.000 de lire.

Nu în ultimul rând, volumul „La Saggia Pazzia”, publicat de Antonio Maria Spelta, între anii 1606-1607, evaluat la aproximativ 1.500 de lire.

7 din 12 bărbați, condamnați

Gavril Popinciuc, în vârstă de 45 de ani, și Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, au planificat raiduri care presupuneau tăierea găurilor în acoperișurile,evitarea senzorilor care ar fi declanșat alarme.

Este cel mai proeminent jaf în timpul cărora cărțile rare „de neînlocuit” în valoare de peste 2 milioane de lire sterline au fost furate dintr-un depozit din vestul Londrei în 2017, potrivitt Dailymail.co.uk.

Șapte inculpați au fost primii dintre cei 12 bărbați care au fost condamnați la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovați fie pentru conspirație pentru comiterea spargerilor, conspirație pentru ascunderea și transferul de bunuri criminale, fie pentru ambele.

Foto: Dailymail.co.uk

Gavril Popinciuc, 45 de ani, „creierul” și Cristian Ungureanu, au planificat raiduri care implicau tăierea găurilor în acoperișurile și luminatoarele din depozite, coborâre in spatiile vizate pentru a evita senzorii care ar fi declanșat alarmele.

Edițiile de lucrări ale lui Sir Isaac Newton și ale astronomului italian Galileo s-au numărat printre 170 de cărți furate din depozit în timpul operațiunii de cinci ore, în care doi membri ai bandei au coborât de pe acoperiș, reușind să evite declanșarea alarmelor bazate pe senzori.

Au fost găsite îngropate sub o casă din România.

Înainte de a fi condamnați, judecătorul Jonathan Davies a declarat instanței că fac parte dintr-o „rețea criminală” care a efectuat o serie de „infracțiuni grave, profesionale, originare din România”.

Judecătorul Davies a spus că „fiecare și-a jucat rolul” și „și-au asumat riscuri cu ochii deschiși” din cauza recompensei financiare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer