POLUARE EXTREMĂ în Capitală. Gabriela Firea: „Cine NE OMOARĂ mai tare decât CORONAVIRUSUL?”

Publicat: 26 03. 2020, 23:24

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că se înregistrează o „poluare extremă” în Capitală şi că softul celor şase aparate de măsurare a calităţii aerului ale Agenţiei de Mediu poate indica exact ce tip de poluare este, „dacă există respect faţă de cetăţeni”.

„Poluare extremă în Bucureşti! Trafic nu e, şantierele sunt închise, nu mai e Lăsatul Secului, când se ard prin curţi diferite deşeuri.. deci, ce e? Cine ne omoară mai tare decât coronavirusul? Mai avem Garda de Mediu? Mai avem ministru al mediului? Şi nu, nu, nu inversiunea termică existentă produce poluare! Din cauza acestui fenomen nu se pot dispersa pulberile în suspensie. Arde iar vreun CET ‘puţină’ păcură, să scape de ea? Şi de noi?? Softul celor 6 aparate de măsurare a calităţii aerului, ale Agenţiei de Mediu, din subordinea Ministerului Mediului, poate indica exact ce tip de poluare este. Dacă se doreşte… Dacă există respect faţă de cetăţeni”, a postat Firea, joi, pe Facebook.

Anterior, Ministerul Mediului a notat, pe pagina oficială de Facebook, că în Capitala României se înregistrează acum noi creșteri, în aer, ale concentrațiilor de PM10. „Concentrația maximă a fost înregistrată la ora 13:00, la stația amplasată în zona Cercului Militar (167,45 micrograme/mc). Specialiștii noștri au stabilit cauza creșterilor PM10 de astăzi: antrenarea prafului din Capitală, pe fondul vântului puternic.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis o nouă avertizare către Primăria Capitalei pentru a lua imediat măsurile necesare într-o astfel de situație: salubrizarea de urgență a arterelor orașului.

Reamintim că, în urmă cu două zile, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis o altă avertizare către PMB după ce a fost înregistrat un eveniment similar cu cel de astăzi: creșteri de PM 10, pe fondul resuspensiei particulelor grosiere de la sol, fenomen favorizat tot de vântul puternic.

Garda Națională de Mediu va verifica de ce, în condițiile avertizărilor constante transmise de autoritatea de mediu către Primăria București, administrația întârzie în continuare acțiunile care pot reduce concentrațiile poluanților din aer: salubritatea eficientă a Capitalei.

Reamintim că inclusiv Planul de Îmbunătățire a Calității Aerului, realizat de Primăria București, evaluează că salubrizarea eficientă și la timp a străzilor Capitalei ar putea reduce șansele de creștere a PM10 în București cu circa 42%.

Totodată, reamintim populației că datele despre calitatea aerului din România măsurate cu echipamente validate de Comisia Europeană sunt publicate, în timp real, pe site-ul www.calitateaer.ro.”, au scris reprezentanții ministerului.