PRODUCȚIE: Industria alimentară, producția de băuturi alcoolice și industria chimică au tipărit mai multe etichete în 2020

Publicat: 14 04. 2021, 16:01
Actualizat: 14 04. 2021, 17:36

În topul industriilor care au solicitat cel mai mult serviciile firmei clujene, anul trecut, s-au mai aflat industria alimentară, cea de băuturi răcoritoare și alcoolice. Valoarea comenzilor primite de tipografia Rottaprint din Cluj din partea industriei chimice s-a dublat în 2020.

Una dintre cele mai importante tendințe observate de Rottaprint anul trecut a fost reprezentată de creșterea semnificativă a etichetelor pentru mărcile proprii din retail (private label), avans care se va menține și anul acesta, atât în România, cât în țările în care compania activează precum Germania și Ungaria, afirmă reprezentanții companiei din Cluj.

În 2020, cei mai mulți dintre clienții companiei au dezvoltat proiectele deja existente în strategia lor de business, iar din a doua jumătate a anului au început discuțiile și pentru alte proiecte noi – Cristi Nechita-Rotta, director general Rottaprint.

 

Acest lucru se datorează în mare parte eforturilor de comunicare și promovare ale lanțurilor de retaileri și a creșterii diversității produselor parte a brandurilor proprii.

Consumatorii fac regulile pe piață

În ceea ce îi privește consumatorii finali, în ultimul an, compania a observat două categorii distincte ale căror obiceiuri de consum s-au reflectat și în producția Rottaprint.

Pe de o parte, sunt cei care acordă o atenție mare prețului, cantității produsului sau ofertelor retailerilor. Prin urmare, compania a înregistrat o cerere mai mare pentru ambalaje și etichete pentru recipiente mai mari, în care se poate ambala o cantitate mai mare de produs, de cele mai multe ori cu un preț mai avantajos.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/business/antreprenori/competitie-horatiu-tepes-ceo-bilka-a-fost-declarat-antreprenorul-anului-2020-in-romania-el-va-reprezenta-romania-la-finala-mondidinala–iunie-19613733

De cealaltă parte, sunt consumatorii care chiar și în contextul pandemiei nu au renunțat la grija pentru protecția mediului și optează pentru ambalaje prietenoase, care se pot recicla sau reutiliza în urma consumului produsului. Dintre țările în care compania clujeană operează, Germania a fost țara care a înaintat cele mai multe solicitări de produse din materiale reciclabile în 2020.

Provocările aduse de pandemie

Adaptarea modului de lucru în condițiile unei cereri foarte mari pentru anumite produse din industria alimentară și a dezinfectanților au fost principalele provocări în anul pandemiei pentru tipografie. S-au adăugat implementarea măsurilor suplimentare de igienă în zona de producție care necesitau timp în plus, dar și blocajele și întârzierile de materii prime cauzate de restricțiile impuse la nivel internațional odată cu răspândirea accentuată a coronavirusului.

 „În toată această perioadă, am comunicat foarte bine cu clienții noștri și am stabilit împreună produsele prioritare pentru livrare astfel încât să nu provocăm întârzieri în piață. Am oferit tot suportul logistic clienților din industria chimică, dar și celor care s-au orientat ulterior către producția de produse de igienă, însă fără a-i neglija pe ceilalți”, a completat Cristi Nechita-Rotta.  

Rottaprint este cea mai mare tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile din România, având 280 de angajați și o piață de  10 țări din Europa și Asia. Anul trecut, Rottaprint a avut o cifră de afaceri de 25 milioane euro, mai mare cu 9% față de anul anterior.