PROPUNERE. Papa Francisc propune introducerea salariului minim universal. Care sunt țările care intenționează să-l pună în aplicare

Publicat: 13 04. 2020, 19:28

Papa Francisc a sugerat că ar putea fi momentul ca țările să ia în considerare un salariu de bază universal, care să contribuie la ameliorarea perturbării economice la nivel mondial a lucrătorilor provocați de focarul continuu COVID-19, într-o scrisoare de Paște către liderii mișcărilor sociale de seamă.

“Acesta poate fi momentul pentru a lua în considerare un salariu de bază universal, care ar recunoaște și demnitatea sarcinilor esențiale nobile pe care le îndepliniți”, a scris Papa în scrisoarea sa, citată de Business Insider, el fiind cunoscut pentru susținerea puternică în numele celor mai săraci și mai marginalizați oameni din lume.

Papa Francisc a propus duminică, în cadrul mesajului său pascal, “reducerea” şi chiar “anularea” datoriei ţărilor sărace şi a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor internaţionale şi la solidaritate în Europa în faţa pandemiei de coronavirus, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În mesajul său de Paşte, citit în basilica Sf. Petru în absenţa credincioşilor, Papa a susţinut “relaxarea sancţiunilor internaţionale care împiedică ţările afectate să asigure sprijinul cetăţenilor lor” şi a lansat un apel la solidaritate internaţională “prin reducerea, dacă nu chiar anularea, datoriei care apasă asupra bugetelor ţărilor cele mai sărace”.

Mai multe țări au spus că vor pune în aplicare un salariu de bază universal, temporar sau permanent, ca răspuns la pandemia globală

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a declarat săptămâna trecută că națiunea intenționează să pună în aplicare un program universal de venit de bază cât mai curând posibil.

În SUA, unii americani vor primi cecuri de 1.200 de dolari ca parte a pachetului de stimulare coronavirus de 2,2 trilioane de dolari.

Serviciul de venituri interne (IRS) a declarat că sâmbătă primele cecuri de stimulare au fost depuse în conturile bancare ale contribuabilului.