Rusia invită voluntari pentru a se vaccina împotriva coronavirusului

Publicat: 27 08. 2020, 15:35
Actualizat: 06 04. 2021, 14:44

Primarul Moscovei a invitat miercuri rezidenții să participe la un nou proces de vaccinare împotriva coronavirusului, vaccinul fiind aprobat de guvernul național la începutul acestei luni.

Comunitatea medicală internațională, îngrijorarată

Comunitatea medicală internațională și-a exprimat îngrijorarea pentru aprobarea rapidă a unui vaccin din partea Rusiei, fără ca acesta să fie testat pentru prima dată în studii avansate la scară largă, implicând zeci de mii de oameni. Oamenii de știință subliniază în plus lipsa datelor partajate ca o pauză a standardelor comunitare medicale, transmite Euronews.

Dar primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a sugerat că va fi efectuată o anumită formă de testare, spunând că „cercetarea post-înregistrare” va avea o durată de șase luni și va implica 40.000 de oameni.

„Cu toții am fost dornici să vedem crearea unui vaccin, iar acum îl avem”, a spus Sobyanin. „Acum, locuitorii Moscovei au o șansă unică de a deveni participanții principali la o cercetare clinică care va ajuta la înfrângerea coronavirusului.”

Sobyanin a spus că vaccinul s-a dovedit a fi sigur în cercetările anterioare.

„Studiul clinic post-înregistrare va permite un certificat de înregistrare permanentă și extinderea cercului posibililor destinatari de vaccin, inclusiv grupului de vârstă de peste 60 de ani”, a spus Fondul rus de investiții directe.

Se pare că vor fi efectuate studii suplimentare în alte cinci țări, considerând că nu au specificat care.

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat cu eficiența vaccinului si a susținut că vaccinul a fost supus unui test adecvat și a arătat o imunitate durabilă la virus – deși nu a furnizat date care să dovedească eficacitatea vaccinului.

Se pare că comunitatea medicală internațională este îngrijorată de faptul că împingerea unui vaccin care nu este încă pregătit, ar putea submina dorința oamenilor de a fi vaccinat.

Rusia a raportat peste 963.000 de cazuri și peste 16.500 de decese de la izbucnirea pandemiei, conform datelor Universității John Hopkins.

Recent, Kremlinul a fost condamnat de SUA, Statele Unite ale Americii și Canada pentru tentativele de furt de date privind spionajul și vaccinul.

„Este complet inacceptabil faptul că serviciile de informații ruse vizează cei care lucrează pentru combaterea pandemiei coronavirusului”, a declarat secretarul american de externe al U.K., Dominic Raab, într-o declarație la începutul acestei luni, după ce Centrul Național Cyber ​​Security britanic a detaliat recent hacking-ul rus.