Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu

Publicat: 15 02. 2021, 19:49
Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Senatul României a votat luni desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte al țării, Ion Iliescu.

Decizia a fost adoptată de către senatori cu 80 de voturi în favoarea propunerii și 54 de voturi împotrivă, informează Digi24.

Niciunul dintre senatori nu s-a abținut în ceea ce privește desființarea instituției.

Din conducerea Institutului Revoluției Române mai făceau parte și Gelu Voican Voiculescu și fostul premier Petre Roman.

 

 

PSD nu a susținut desființarea instituției. PNL a votat „pentru”

Senatorii Partidului Social Democrat (PSD) au anunțat încă din timpul dezbaterii acestui proiect de lege că nu susțin desființarea Institutului Revoluției Române și că ar prefera mai degrabă o schimbare a legii care reglementează funcționarea acestui institut.

În schimb, senatorii liberali au anunțat că vor vota pentru desființarea Institutului. Totodată, aceștia au ținut să facă două precizări: prima, aceea că în Institutul Revoluției Române au loc numiri pe viață, cei numiți neavând un mandat limitat.

A doua precizare a liberalilor a fost că, spre exemplu, în anul 2019, peste 70% din sumele alocate Institutului Revoluției Române au fost cheltuite pentru salariile și sporurile personalului.

Desființarea, propusă de Guvernul Ludovic Orban

Desființarea Institutului Revoluției Române a fost propusă în luna decembrie 2019 de către Guvernul liberal condus la acea vreme de Ludovic Orban. Atunci, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență referitoare la desființarea Institutului Revoluției Române.

La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis să organizeze un concert pe 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizații și de societatea civilă drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției din decembrie 1989.

Scopul Institutului ar fi trebuit să fie acela de a analiza evenimentele din decembrie 1989. Cu toate acestea, Guvernul Orban a argumentat în ordonanța de urgență privind desființarea acestuia că activitatea instituției ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți.