Zeci de migranți salvați din mare de autoritățile din Grecia. Aceasta este cea mai mare operațiune de salvare din ultimele luni

Publicat: 26 08. 2020, 17:44
Actualizat: 26 08. 2020, 17:57
Zeci de migranți salvați din mare de autoritățile din Grecia. Aceasta este cea mai mare operațiune de salvare din ultimele luni. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Zeci de migranți au fost salvați dintr-o barcă în largul insulei elene Halki, a anunțat miercuri Paza de Coastă a Greciei.

Aceasta este cea mai mare operațiune de acest fel desfășurată în Grecia în ultimele luni, potrivit Reuters.

Cel puțin 96 de persoane au fost salvate de când incidentul a fost raportat pentru prima dată marți seară. Operațiunea, desfășurată la 34 de kilometri vest de mica insulă Halki, din apropiere de Turcia, era încă în desfășurare, iar martorii au raportat că încă există mai multe persoane la bord.

Zeci de nave, două elicoptere și o fregată asistă Paza de Coastă în operațiuea de salvare. Cei mai mulți dintre migranții salvați până acum au fost deja transportați pe insula Rhodos.

Un oficial din cadrul Pazei de Coastă a Greciei a declarat pentru presă că Paza de Coastă din Turcia a încercat să intervină în cadrul operațiunii de salvare. Totodată, un oficial din cadrul Marinei Greciei, care a preferat să rămână anonim, a spus că unii dintre migranți au fost preluați de către o navă turcească.

Grecia, acuzată de încălcarea drepturilor refugiaților

Grecia a fost principala poartă de intrare pentru zeci de mii de refugiați, cei mai mulți din Siria.

Guvernul grec ar fi expulzat în secret peste o mie de refugiați în ultimele luni, transportându-i pe mulți dintre aceștia în afara apelor teritoriale ale Greciei și apoi abandonându-i în bărci gonflabile, multe dintre ele supraaglomerate.

Informațiile au fost făcute publice de către The New York Times, care susține că autoritățile elene au organizat 31 de expulzări, în cadrul cărora 1.072 de solicitanți de azil ar fi fost abandonați pe mare.

Ilegale în temeiul dreptului internațional, aceste expulzări sunt văzute ca fiind cea mai directă și susținută încercare a unei țări europene de a bloca migrația pe mare încă de la debutul crizei migranților din 2015.

Autoritățile de la Atena neagă orice fel de fapte ilegale.