Harvard: Economia României este a 19-a cea mai complexă și mai sofisticată din lume

Publicat: 04 01. 2023, 12:37

Specialiștii de la Universitatea Harvard au cotat economia României ca fiind a nouăsprezecea cea mai sofisticată și complexă economie a lumii.

Economia românească a evoluat în acest sens, în contextul în care, în anul 2000, aceasta se situa pe locul 39 în Atlasul complexității economice publicat de prestigioasa instituție.

Potrivit studiului, complexitatea economică a unei țări nu reprezintă numai un indicator al dezvoltării, ci și al nivelului de sofisticare în ceea ce privește produsele și serviciile exportate de respectiva țară. Datele publicate recent de către Universitatea Harvard sunt pentru 2020, potrivit Adevărul.

Principalele exporturi ale României. Sursa: https://atlas.cid.harvard.edu/countries/185/export-basket

România a evoluat mult față de anii ’90

În anii 1990, România era un exportator major de haine, încălțăminte și alte produse cu valoare adăugată minimă. Economia sa nu era complexă, iar țara s-a clasat pe locul 39 în clasamentul Harvard. În anii care au trecut, industria auto, electronică și IT au câștigat teren, sporind complexitatea economiei românești. Aderarea la UE și deschiderea ulterioară a granițelor au ajutat țara în dezvoltarea sa, notează specialiștii.

Analiza plasează acum România în rândul țărilor cu venituri medii superioare, a 44-a cea mai bogată economie după PIB pe cap de locuitor (12.915 USD în 2020). PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu o medie de 3,9% în ultimii 5 ani, depășind media regiunii.

„Economia României este mai complexă decât era de așteptat pentru nivelul veniturilor sale. Cu toate acestea, se preconizează că economia țării va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2030 ale Growth Lab prevăd o creștere de 2,9% anual în următorul deceniu, țara situându-se în prima jumătate la nivel global”, se arată în analiză.

România a exportat produse în valoare de 96,8 miliarde USD în 2020, exporturile au crescut cu o medie anuală de 4% în ultimii cinci ani, depășind creșterea economică generală. Exporturile non-petrol ale României au depășit, de asemenea, creșterea medie globală. Importurile, însă, au totalizat 104 miliarde USD în același an. Astfel, România înregistrează un deficit comercial de 12,6 miliarde de dolari.

Industria IT și comunicații este de departe cel mai mare contributor la exporturile României, reprezentând 20,41% din fluxul comercial net, urmată de transporturi (12,13%) și autoturisme (6,64%).