Înfrumusețarea și jocurile de noroc, creșteri ale cifrei de afaceri în septembrie. Ce activități au înregistrat pierderi. Raport INS

Publicat: 13 11. 2020, 11:53
Actualizat: 13 11. 2020, 11:56
Afacerile din domeniul înfrumusețării au crescut în septembrie / Sursa: Pixabay - caracter ilustrativ

Coafura și alte activități de înfrumusețare au fost serviciile prestate populației care au avut cele mai mari creșteri ale cifrei de afaceri în septembrie, față de luna precendentă, arată raportul Institutului Național de Statistică, dat publicității vineri. La polul opus sunt activitățile turistice. În această perioadă a dcrescut și volumul total al cifrei de afaceri din comerțul, întreținerea și repararea autovehiculelor și motocicletelor.

Volumul cifrei de afaceri în ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o scădere cu 9,8%, serie brută, în luna septembrie 2020, faţă de luna precedentă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-22,8%) și la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-14,1%).

Creșteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,5%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+8,4%) și activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,9%).

Pe de altă parte, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 2,6%.

Activitățile turistice, la jumătate față de acum un an

Față de aceeași lună a anului trecut, scăderile sunt mai semnificative, respectiv cu cu 25,3%, serie brută. Cifra de afaceri din activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au scăzut cu mai bine de jumătate (-52,4%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană, cu 25,1%, activităţile hotelurilor şi restaurantelor, cu 23,3%, și la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative, cu 22,1%. Pe de altă parte, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au crescut cu 18,9%, în acest interval.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2020 a scăzut cu 26,7%, comparativ cu luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului curent, scăderea volumului cifrei de afaceri a fost cu 32,9% mai mică, serie brută, respectiv 33,7%, serie ajustată, față de același interval din 2019.

Creșteri la autovehicule și motociclete

Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 12,3%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+13,2%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+12,5%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,1%) și la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+5,9%). Creșterea a fost de 4,7%, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Față de septembrie 2019, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o creştere cu 5,8%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+139,9%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+15,3%) și la activităţile din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+10,4%). Comerţul cu autovehicule a scăzut cu 0,8%. În serie ajustată, creşterea a fost cu 3,3% faţă de luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului, față de perioada similară a anunului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 10,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-16,0%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-7,2%). Creșteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+85,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor ( +1,2%). Scădera a fost de 10%, serie ajustată.