Munca la domiciliu „ar putea genera pierderi în economia Marii Britanii de 480 de miliarde de lire sterline”. Munca la domiciliu va determina ca economia britanică să-și revină în 2025

Publicat: 01 09. 2020, 01:52
Actualizat: 01 09. 2020, 09:41
FOTO: Caracter ilustrativ

Un studiu estimează că economia Marii Britanii ar putea pierde aproape jumătate de trilion de lire sterline, dacă lucrătorii nu reușesc să se întoarcă la birourile lor.

Munca la domiciliu va genera ca economia britanică să-și revină în 2025

Douglas McWilliams, fost consilier economica  al Confederației Industriei Britanice, a avertizat că economia nu va reveni la dimensiunea sa pre-pandemică până în anul 025 dacă munca la domiciliu continuă în forma actuală, ceea ce ar însemna pierderi de cel puțin 480 miliarde de lire sterline pierdute, transmite The Guardian.

Capita, grupul de externalizare care gestionează taxa de congestionare a Londrei, a confirmat că se pregătește să închidă mai mult de o treime din cele 250 de birouri din Marea Britanie.

Măsura va fi văzută ca o lovitură uriașă a eforturilor guvernului de a convinge navetiștii să se întoarcă la munca la birou, întrucât mii de companii se bazează pe centrele urbane.

Săptămâna trecută, unul dintre cele mai cunoscute lanțul de sandwich-uri Pret a Manger, si-a exprimat îngrijorărilor cu privire la modul în care munca la distanță susținută ar avea impact asupra afacerilor, spunând că planifică să taie aproape 2.900 de locuri de muncă.

Între timp, multe companii au semnalat că vor continua să permită personalului să lucreze de acasă, un indiciu că pandemia a determinat o schimbare majoră a culturii bazate pe munca la birou.

Daunele cauzate de o trecere permanentă la munca la domiciliu ar fi severe

Firma de contabilitate PricewaterhouseCoopers și administratorul de fond Schroders vor permite majorității personalului să lucreze în continuare de acasă. Grupul NatWest – de asemenea, proprietarul Royal Bank of Scotland – a spus că 49.000 din cei 65.000 de angajați să continue să lucreze de acasă până în 2021.

McWilliams a adăugat că daunele cauzate de o trecere permanentă la munca la domiciliu ar fi severe, deoarece activitatea economică generată de socializare nu ar putea fi reproduse.

CEBR a spus că PIB-ul ar putea crește cu 70 de miliarde de lire sterline atunci când școlile se vor redeschide – deși a emis avertismentul că măsurile de activitate economică în educație au fost probabil exagerate.

Raportul spune: „Dacă școlile se redeschid, acest lucru ar putea spori numărul revenirii la locul de muncă cu 5% dintre angajați. Pe baza estimărilor anterioare ale CEBR asupra impactului persoanelor care se întorc la muncă la Londra, acest lucru ar implica o creștere a cheltuielilor în sectorul ospitalității londoneze (sandwich-uri, pub-uri, cluburi și restaurante) de 30 de milioane de lire sterline pe lună. „