Se schimbă sistemul de calcul al taxelor și impozitelor. Cine sunt românii care vor fi afectați direct?

Publicat: 23 04. 2024, 10:56
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Vești proaste pentru una dintre cele mai răspândite categorii de români. Guvernul pregătește terenul pentru taxele și impozitele începând de anului viitor.

Guvernul pregătește o nouă lovitură dură în buzunarul românilor care dețin case și terenuri.

Executivul așteaptă orientările din partea Băncii Mondiale pentru a stabili pragul de creștere a impozitelor pentru proprietățile imobiliare.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, Guvernul planifică ca impactul să fie mai mare pentru cei cu proprietăți de lux, afectând aproximativ 10% dintre români.

Diferența majoră în noua metodă de calcul constă în trecerea la impozitarea în funcție de valoarea de piață a imobilului, înlocuind criteriul actual bazat pe suprafață.

Previziunile sumbre au fost confirmate și de profesorul doctor Mircea Coșea care a vorbit cu Adina Angheescu într-un interviu la Gândul Exclusiv și care prevestește o creștere a taxelor și impozitelor pentru a se echilibra bugetul țării.

„România va avea, probabil, anul viitor un șoc, pentru că vor crește impozitele și taxele, că altfel nu se poate echilibra bugetul. Dar vom avea, probabil, investiții mult mai multe decât până acum și probabil că vom fi sprijiniți de Uniunea Europeană să o scoatem la capăt și cu PNRR-ul ăsta care s-a cam încâlcit.

Toți, acum, au nevoie ca acest mal la Marea Neagră să fie consolidat, pentru că inflamarea belicoasă care va fi – pentru că va fi -, este în primul rând bazinul Mării Negre”, a declarat Mircea Coșea.

România colectează doar 0,4% din totalul taxelor din proprietăți, față de media de 2,7% din UE.

În prezent, impozitul variază între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii.

Citește și: 

Ce urmează în 2025? Prof. dr. Mircea Coșea: „România va avea un șoc, vor crește impozitele și taxele, altfel nu se poate echilibra bugetul”

Raport devastator al Eurostat: România, printre țările din UE cu cel mai mare DEFICIT și cea mai semnificativă creștere a datoriei în 2023!

Ne paște falimentul? Prof. dr. MIRCEA COȘEA: “Dacă taxele pe muncă s-ar micșora, statul ar obține mai multe beneficii. Asta înseamnă viziune!”