BAC 2022 | Cum se rezolvă subiectele de azi de la limba și literatura română, de la Bacalaureat

Publicat: 20 06. 2022, 10:30
Actualizat: 20 06. 2022, 16:14
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Luni, 20 iunie, are loc proba la limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat. GÂNDUL.RO vă va prezenta subiectele pe care le au de rezolvat elevii, imediat ce acestea vor fi disponibile.

UPDATE ORA 15:30 – Ministerul Educației a publicat baremele de notare

Ministerul Educației a publicat, pe site-ul său, baremele de notare pentru proba de Limba și Literatura Română.

Astfel, baremul pentru profilul umanist este următorul:

Baremul pentru cei de la profil real și tehnic:

UPDATE ORA 12:00 – Cum se rezolvă subiectele la Limba Română

Textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”

Canalul de YouTube „La română” prezintă modul în care elevii ar fi trebuit să rezolve subiectele.

Astfel, la subiectul I A., răspunsurile corecte sunt:

  1. Celor prezenți;
  2. Studentele o vizitează pe Elena Cuza pentru a-i oferi un omagiu;
  3. Reacția Elenei Cuza este plânsul;
  4. Elena Cuza locuiește la Piatra-Neamț pentru că îi dăruise casa lui Theodor Rosetti, crezând că nu se va mai întoarce în țară;
  5. Bunătatea.

Rezolvarea celorlalte subiecte, realizată de cei de la canalul de YouTube „La română”, în videoclipul de mai jos:

Pentru elaborarea lucrărilor scrise, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele „Matematică” și „Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Ce subiecte la română au picat la BAC anul trecut

Elevii de la profilul real au primit la subiectele la română la bacalaureat anul trecut un text de Șerban Cioculescu – „Viața lui I. L. Caragiale”.

La punctul B al primului subiect la română la BAC, candidații au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”. „Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală”, a fost cerința de rezolvare a subiectului la română la bacalaureat.

La subiectul al doilea candidații au avut de comentat un text de Ion Vinea – ”Drum”. Ultimul dintre subiectele la română la bacalaureat 2021 a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

La profilul uman primele două subiecte la română la BAC au fost identice cu cele de la real, difera subiectul al treilea – particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată:

„Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată,” a fost cerința de la al treilea subiect la română la uman.

Calendarul examenelor de bacalaureat, prima sesiune:

  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.