GÂNDUL LIVE. Marian Staș, specialist în Educație, despre buget: 70% din bani merg pe salarii! Trebuie să folosim la maximum finanțările din bani europeni – VIDEO

Publicat: 12 02. 2021, 12:04
Actualizat: 12 02. 2021, 14:00

This browser does not support the video element.

Specialistul în Educație Marian Staș a vorbit în cadrul ediției de vineri, 12 februarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre bugetul Educației din 2021 și despre cum ar fi trebuit conceput astfel încât școala românească să fie una de secol XXI. 

Marian Staș a explicat faptul că din cele 28 de miliarde de lei acordate pentru Educație, din bugetul României, 70% din această sumă reprezintă doar salariile celor care lucrează în sistem, ceea ce înseamnă că pentru investiții și alte cheltuieli rămân doar în jur de 8 miliarde de lei.  Bugetul Educației a fost mărit în 2021 cu 0,81% față de cel din 2020.

„Putem tranforma această problemă într-o oportunitate. 70% din banii din buget sunt bani de salarii, adică din 28 de miliarde, 20 de miliarde se duc pe salarii. Prin urmare, ceea ce cred că merită, și acesta este al doilea comentariu care merge pe transformarea acestei probleme în oportunitate, și care clar că este endemică pentru an de an se întâmplă la fel, este accelerarea și folosirea la maximum a ceea ce înseamnă finanțări din bani europeni. Și aici dau cel puțin două categorii mari de surse de finanțarea, una menționată ieri de președinte, și anume Planul de Redresare și Reziliență, în care a accentuat în mod explicit investiții masive pe digitalizare, modernizare, dotare, dar mai ales Programul Operațional Educație și Ocupare, din noul ciclu financiar, care prevede 3,8 miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă educație și ocupare. Eu cred că, în momentul de față, singura modalitate de a surmonta această atitudine politică, și care nu este numai a guvernării, de a face din bugetul Educației Cenușăreasă de buget, este aceea de a pune toți mințile și forța la contribuție pentru a aduce cât mai mulți bani din fonduri europene astfel încât Educația să primească ceea ce merită”, a transmis specialistul în Educație.

Educația are nevoie de investiții masive: Arhitectură instituțională, resursă umană și curricule

„Aceasta este diferența dintre o viziunea contabilicioaspă, să zic așa, de alcătuire a bugetului, și o viziune care să țină seama de priorități, de transformarea de sistem a Educației, în care sunt cel puțin trei componente care ar trebui să facă obiectul focalizărilor atunci când vine vorba de bugete multianuale. Și aici mă refer la ceea ce înseamnă arhitectură instituțională, o școală de secol XXI, resursă umană și carieră didactică de secol XXI pentru profesori, și, mai ales, de arhitecturi curriculare de secol XXI. Acolo este nevoie de băgat bani și de făcut lucrurile cum se cade, pentru că, după cum constatăm cu toții, în momentul de față, însuși ministrul Educației a notificat starea de ieri drept blocaj curricular atunci când a vorbit despre ceea ce înseamnă noile planuri cadru, care au primit peste 10.000 de modificări și care se află într-un blocaj ca un nod gordian care așteaptă să fie tăiat odată pentru totdeauna. Acestea sunt direcțiile esențiale, strategice, care ar trebui reflectate într-un buget necontabilicește și cu gândul la ceea ce înseamnă o școală de secol XXI pentru o Românie de secol XXI”, a explicat Marian Staș.