SCANDAL. Bombă în educație. Redeschiderea școlilor, blocată. De necrezut cine se opune vehement!

Publicat: 25 04. 2020, 13:48

Tot mai multe asociații de elevi se declară împotriva reluării cursurilor în școli înainte să treacă pandemia de Covid-19. În schimb, „sindicatele” elevilor pledează pentru necesitatea realizării unui plan de reglementare a şcolii online.

Asociațiile de elevi din România atrag atenţia asupra „pericolului” pe care îl presupune reluarea cursurilor după finalizarea stării de urgenţă. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii școlarilor spun că este riscant să se redeschidă unitățile de învățământ fără a se garanta siguranţa copiilor.

În ultimele zile, în spaţiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară după încetarea stării de urgenţă. Inclusiv ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituţiei pe care o conduce, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acţiuni care să facă posibilă educaţia în mediul online, astfel încât atât siguranţa, cât şi educaţia copiilor să fie asigurate”, se arată în comunicatul transmis de asociaţiile elevilor din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş şi Vâlcea.

Condiție: Reducerea efectivului unei clase

Elevii spun că nu se pot relua cursurile din cauza lipsei spaţiului necesar în şcoli/ licee, dar şi lipsa condiţiilor de igienă. Tocmai de aceea, înainte de redeschiderea școlilor, asociațiile de elevi cer asigurarea tuturor condiţiilor de igienă în sălile de curs (măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi), dar şi în întreaga incintă a unităţilor, precum şi menţinerea unei distanţe între elevi.

Această condiție presupune reducerea efectivului unei clase, „mai exact împărţirea unei clase pe grupe şi întocmirea unui nou orar”.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să clarifice următoarele aspecte privind desfăşurarea orelor de curs în mediul online, printre care se numără: achiziţionarea de dispozitive conectate la internet şi durata maximă pe care elevii o vor petrece în faţa calculatoarelor”, se mai arată în comunicat.

Totodată, „sindicaliștii” la pubertate mai cer ca „Monica Anisie împreună cu cei de la Ministerul Educaţiei să se concentreze pe două lucruri. Să se asigure că toţi elevii au acces la şcoala online acum, nu prin amânarea rezolvării problemei şi speranţa că fiecare localitate în parte va găsi resurse din sponsorizări sau donaţii”.