Scenariul galben, o problemă legislativă și tehnică: Unii profesori nu sunt de acord cu filmarea orelor iar școlile nu au echipamentele necesare

Publicat: 10 09. 2020, 07:45
Actualizat: 10 09. 2020, 07:57
Scenariul galben, o problemă legislativă și tehnică: Unii profesori nu sunt de acord cu filmarea orelor iar școlile nu au echipamentele necesare / Sursă FOTO: Profimedia - caracter ilustrativ

Noul an școlar începe în 3 scenarii, unul dintre ele fiind cel galben, conform căruia profesorii trebuie să predea și pentru elevii de la școală, dar și pentru cei de acasă, orele fiind filmate. Însă unii profesori nu sunt de acord cu acest lucru.

Un profesor de Matematică din București susține că nu este de acord cu filmarea orelor pe care le suține invocând faptul că nici operațiile medicilor nu sunt filmate. Însă o problemă gravă este faptul că unele școli nici măcar nu sunt echipate cu internet în fiecare clasă astfel încât aplicarea scenariului galben să fie una posibilă.

Scenariul galben, o problemă legislativă și tehnică

„Conform legilor în vigoare, ora de curs nu poate fi filmată fără acordul cadrului didactic. Colegii mei se întrebau și dacă nu acceptăm ce vor zice părfinții, păi le arăți legea. Nu este obligația noastră”, a declarat Adrian Enache, profesor de Matematică în București, potrivit mediafax.ro.

Un alt profesor invocă faptul că în urma înregistrării orelor de curs pot apărea comentarii din partea elevilor și a părinților, creându-se o situație mai complicată.

Unii profesori nu sunt de acord cu filmarea orelor

„Cel mai mare pericol este că se pot crea tot felul de comentarii, atât ale elevilor, cât și ale părinților despre ceea ce se petrece într-o sală de clasă. Astea sunt niște lucruri care nu sunt în regulă”, a susținut liderul Sindicatului „Spiru Haret” Dolj, Constantin Lungulețu.

Însă o problemă gravă este neechiparea sălilor de clasă cu internet și echipamente specifice predării online, ceea ce duce la imposibilitatea aplicării scenariului galben.

„Nu avem laptopuri pentru toate sălile de clasă. Și am folosi calculatoarele din sălile de informatică. Plus camere de luat vedere pe care le folosim de obicei la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Am încercat să ne pregătim și pentru scenariul galben. Și instalăm internet. Acum suntem în procedura în care avem o firmă care ne conectează fiecare sală de clasă”, a declarat Adriana Dobre, directorul Școlii din Poiana Mare, Dolj.

Ministerul Sănătății a anunțat scenariul în care se situează fiecare localitate pentru începutul de an școlar. Sunt 43 de zone încadrate în scenariul roșu

Ministerul Sănătății a publicat lista care cuprinde incidența cazurilor de COVID-19 pentru fiecare oraș din România și pe baza căreia se stabilește scenariul de funcționare a școlilor începând cu 14 septembrie. 43 de localități au fost încadrate în scenariul roșu, 410 în scenariul galben și 2728 în scenariul verde. În București, sectoarele 1, 2 și 6 au fost încadrate în scenariul galben, iar sectoarele 4, 3 și 5 în scenariul verde.  

Mai multe DETALII AICI.