Sebastian Burduja, despre persoana care i-a marcat copilăria: „Tata Nic m-a învățat să mă ROG. Era complet pătruns de credință și de misiunea lui”

Sebastian Burduja, despre persoana care i-a marcat copilăria: „Tata Nic m-a învățat să mă ROG. Era complet pătruns de credință și de misiunea lui”
Sebastian Burduja / Sursa foto: captură video podcast ALTCEVA
Publicat: 11/02/2024, 14:39
Actualizat: 11/02/2024, 14:50

În viața de zi cu zi, în existența sa publică, Sebastian Burduja este unul dintre cei mai mediatizați politicieni, ministru în actualul Guvern. El a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA din această săptămână. În timpul dialogului, Burduja a relatat câteva moment din copilăria sa, marcate de prezența bunicului său, care era preot și, prin intermediul căruia, s-a apropiat de Dumnezeu.

Sebastian Burduja a povestit că s-a născut în București, în anul 1885.

Când era încă un bebeluș, la vârsta de șase luni, familia lui s-a mutat la Piatra Nemț, pentru că părinții săi aveau nevoie de ajutorul bunicilor, în creșterea noului membru.

„Părinții erau tineri pe atunci, cu doi copii mici. Nu prea mai făceau față și la Piatra, de bine, de rău era bunicul, bunica. Ambele bunici erau învățătoare, educatoare. Mai primea o găină, un ou, o bucată de carne, ce se putea și din 86 până în 96, într-adevăr, am rămas la Piatra Neamț și a fost o copilărie excepțională. Le-aș dori-o și copiilor mei. Nu știu dacă e repetabilă în vremurile de azi. Au fost ani și de liniște, și de țară, și de tenis”, a relatat Burduja în timpul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

În acest context, el a vorbit și despre perioada în care a jucat tenis.

„Era absolut extraordinar și un preot cu foarte mult har”

„Au fost foarte multe momente frumoase (în copilărie – n.red.), dar persoana de care am fost eu cel mai legat în copilărie era bunicul meu, preotul Pricop, căruia îi spun și azi – deși nu mai e cu noi de mulți ani – Tata Nic. Era absolut extraordinar și un preot cu foarte mult har. N-am mai auzit în viața mea un om care să se roage cum se ruga Tata Nic. Parcă îl sorbea pe Dumnezeu în fiecare cuvânt. Era pătruns complet de credință și de misiunea lui.

Era un preot extraordinar și întotdeauna își făcea timp de nepoți. Era un tip foarte haios. În primul rând, întotdeauna el era în reverendă. Dacă nu era în reverendă, era la costum cu cămașă, foarte bine pus la punct și cum venea în reverendă de la biserică, în sufrageria casei, jucam fotbal. Trăgea la poartă, eu eram portar și Tata Nic trăgea la poartă în reverendă. Vă dați seama că mama urla noi să nu spargem vitrina, vasele, bibelourile”, a rememorat politicianul.

El a adăugat că bunicul lui l-a apropiat „foarte mult de Dumnezeu”.

„Mergeam la slujbă, ne mai și plictiseam copiii fiind, dar ne spovedea, ne rugam. Asta e o amintire foarte plăcută. Întotdeauna, în fiecare seară, bunicul și bunica – ea încă mai trăiește, are 90 de ani, este la Piatra Neamț și a fost o învățătoare legendară în Piatra. Oricine a trecut prin mâna ei știe că era o tipă fabuloasă, foarte exigentă, dar așa a format mulți oameni – în fiecare seară ne luau pe noi – pe mine și pe sora mea – și ne puneau în genunchi și ne rugam 10 minute („Îngerașul”, „Tatăl Nostru”). Lucrurile astea au contat și e un obicei pe care eu mi l-am păstrat: apropierea de Dumnezeu prin rugăciune”, a mai spus Burduja.

Cine este Sebastian Burduja?

Sebastian Ioan Burduja s-a născut pe 18 iunie 1985 la București. Invitatul ALTCEVA este un om politic român, doctor în economie și absolvent al universităților Stanford și Harvard. Din 15 iunie 2023 este ministru al Energiei în Cabinetul Ciolacu, între 3 mai 2022 și 15 iunie 2023 a ocupat funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României. În decembrie 2020 a fost ales deputat al Partidului Național Liberal. Este vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) și președintele filialei PNL Sector 1 – București. A fost până în august 2019 președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016. A fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).

Podcastul integral cu Sebastian Burduja poate fi văzut aici

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice